Prefectura Covasna a somat conducerea Primariei Sfantu Gheorghe sa arboreze si drapelul Romaniei langa steagurile rosu-alb-verde, cu care a pavoazat strazile din municipiu in cinstea Zilei maghiarilor de pretutindeni, sarbatorita pe 15 martie.

Conducerea Prefecturii Covasna mentioneaza, intr-un comunicat de presa remis marti Agerpres, ca, potrivit legii, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national.

"Ca urmare a arborarii, in data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei in centrul municipiului Sfantu-Gheorghe, Institutia Prefectului Judetul Covasna a transmis o somatie Primarului municipiului Sfantu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice. Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Primaria a fost somata sa intre in legalitate pana miercuri, in caz contrar urmand sa fie sanctionata contraventional.

Ziua maghiarilor de pretutindeni coincide cu izbucnirea Revolutiei pasoptiste in Ungaria si este marcata in fiecare an printr-o suita de manifestari comemorative ce au loc in aproape toate localitatile locuite majoritar de maghiari.

Municipiul Sfantu Gheorghe a fost pavoazat in cursul zilei de marti cu steaguri rosu-alb si verzi, dupa-amiaza urmand sa aiba loc vernisajul unei expozitii comemorative organizate de Institutul Balassi - Centrul Cultural Maghiar.

Manifestarile vor continua miercuri cu depuneri de coroane la monumentele si mormintele luptatorilor pasoptisti si vor culmina joi cu o adunare populara ce va avea loc in piata centrala din Sfantu Gheorghe, la care sunt asteptate sa participe cateva mii de persoane.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.