Suntem cu totii dependenti de energia electrica. Avem nevoie de ea pentru a ne incalzi, pentru a ne pune in functiune gadgeturile si electrocasnicele si nu am putea supravietui fara ea.

Ne gandim rareori la cat de dependenti suntem de curentul electric, iar asta pentru ca nu ducem lipsa de el. Defectiunile si caderile de tensiune sunt rezolvate cu rapiditate, mai ales in marile orase, asa ca nu simtim cu adevarat ce ar insemna sa stam zile intregi in frig si intuneric. Cu toate acestea, scenariul unei pene generalizate de curent in intreaga tara a fost mai aproape decat ne-am imagina.

Intre timp, companiile precaute, dar si locuitorii din zonele greu accesibile sau retrase, precum si cei care vor sa isi stie casele in siguranta intotdeauna au inteles avantajele unor astfel de generatoare de curent trifazat, care pot fi de-a dreptul salvatoare intr-o astfel de situatie, pentru a-i feri de pagube si a le proteja electrocasnicele in orice scenariu posibil.

Pana de curent din 1977 a avut pagube mai mari decat cutremurul din acelasi an

Anul 1977 a ramas in istorie din cauza cutremurului cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, care a pus la pamant orase intregi, a facut 1.578 victime, dintre care 1.424 numai in Capitala, iar Banca Mondiala a raportat ca Romania a avut pagube de peste 2 miliarde de dolari, din care 1,4 miliarde de dolari in Bucuresti.

Putini stiu insa ca la doua luni dupa cutremur, Romania a trecut printr-o pana generalizata de curent, iar pagubele au fost de patru ori mai mari decat cele lasate in urma de cutremur, scrie adevarulfinanciar.ro. Avaria a fost cauzata de o eroare umana, iar sistemul a fost picat timp de 4-5 ore. Pare putin, insa dezastrul lasat in urma a afectat economia ani la rand. Companiile au pierdut bani pe banda rulanta, fermele au inregistrat pierderi uriase, iar cazul i-a facut pe multi experti din zona energiei electrice sa se intrebe ce s-ar intampla astazi, intr-un scenariu asemanator.

Pana de curent din 2003 i-a costat pe americani peste 10 miliarde de dolari

Citeste si:
Gina Pistol, despre momentul în care a fost înșelată. Ce spune...
Gina Pistol, despre momentul...

Pana de curent din nord-estul Americii si Canada, care a avut loc pe 14 august 2003, a lasat in intuneric peste 50 de milioane de locuitori, inclusiv din metropola New York. Dezastrul a costat economia cel putin 10 miliarde de dolari, mai ales ca a durat luni de zile pana cand sursa penei a fost identificata. O linie de inalta tensiune s-a prabusit peste copaci, din cauza vantului, si a incetat sa functioneze.

Alte linii au fost inchise apoi, in incercarea de a determina unde se afla avaria, lucru care a dus la un efect de domino ce a lasat in intuneric mai multe state din SUA si o parte din Canada. 11 persoane au murit, iar pagubele uriase au dus la crearea unui sistem de supraveghere care sa elimine pe viitor riscurile unui astfel de dezastru energetic de proportii.

In Romania, in luna iulie a acestui an, 10 stalpi din reteaua de inalta si medie tensiune au fost pusi la pamant de o furtuna puternica, fapt care a ridicat noi intrebari cu privire la conditiile in care functioneaza reteaua electrica de la noi din tara. In aceste conditii, nici companiile, nici cetatenii nu se simt in siguranta, mai ales sub amenintarea unui potential cataclism natural, care ar avea capacitatea de a lasa Romania in bezna zile bune. S-a tot vorbit despre pericolele pe care le-ar pune un cutremur precum cel din 1977, insa companiile de energie electrica nu au luat masuri radicale pentru a imbunatati reteaua electrica.

Ce s-ar intampla in cazul unei pene generalizate in Romania

Citeste si:
Premierul Ciucă: Nu există un scenariu sumbru privind asigurarea...
Premierul Ciucă: Nu există un...

Pagubele penelor de curent sunt cauzate de unul dintre cele mai mari dezavantaje ale energiei electrice: faptul ca nu poate fi stocata, si atunci se produce exact cat se consuma. Ori in cazul unei pane masive de curent, totul ar ingheta. Bancile ar inceta tranzactiile si operatiunile de orice fel, companiile ar pierde bani pe banda rulanta pentru ca nu si-ar putea desfasura activitatile, fermele care depind de sisteme de ventilatie ar avea pierderi in animale, iar multe persoane care sunt tinute in viata cu ajutorul aparatelor si-ar putea pierde viata.

Ce s-ar putea face pentru a minimiza pagubele unui astfel de scenariu

  • Marii jucatori de pe piata energiei electrice isi pot pregati din timp resursele si pot investi in constructia unor centrale de rezerva, precum si in imbunatatirea retelei de energie electrica.
  • Companiile isi pot continua activitatea cu ajutorul unui generator de curent care sa se activeze automat in momentul in care cade curentul. Astfel, reteaua de calculatoare si aparate nu va avea de suferit. La aceasta solutie pot apela si oamenii de rand precauti, care vor sa se stie la adapost in orice situatie.
  • Investirea in dezvoltarea unor surse alternative de energie ar putea fi o alta solutie care sa protejeze in cazul unei pene generalizate de curent si sa minimizeze pagubele.
Citeste si:
Nor toxic deasupra României: „E un fenomen extrem de violent”. Cum...
Nor toxic deasupra României:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.