Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Suceava, că autoritățile române nu iau în calcul niciun „scenariu sumbru” privind asigurarea cu gaze și energie electrică pentru sezonul rece următor. El a completat că România își poate asigura cea mai mare parte din nevoia de energie din surse interne.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că nu există un scenariu sumbru privind asigurarea energiei pentru România

„Aşa cum arată datele în momentul de faţă, nu există un scenariu sumbru, pentru că România este o ţară care beneficiază de surse de gaze naturale şi, de asemenea, are capacităţi proprii de producere a energiei electrice. Am să vă dau cifre: anul trecut am avut un consum de 58 de terra, 56 au fost produşi de către capacităţile proprii, cealaltă cantitate a fost importată.

În orice caz, aproximativ doi terra au fost importaţi. Nu cred că această diferenţă dintre producţie şi import poate să genereze un scenariu sumbru care să ne determine să credem că nu vom putea să asigurăm energia şi gazele necesare", a afirmat Ciucă.

Oficialul a subliniat că singura preocupare a Guvernului este legată de „evoluţia preţului pe piaţa energiei" şi de nevoia de a „identifica instrumentele necesare", astfel încât să fie asigurată menţinerea preţului la un nivel "pe care putem să ni-l permitem".

„Singura problemă în momentul de faţă, şi o vedeţi şi dumneavoastră, este cea legată de evoluţia preţului pe piaţa energiei şi cred că aici trebuie să identificăm instrumentele necesare astfel încât să asigurăm menţinerea preţului la un nivel pe care putem să ni-l permitem. Cu certitudine, cetăţenii nu vor fi afectaţi. Există gaze şi energie şi inclusiv partea aceasta de cost, aşa cum a fost asumată prin ordonanţa de urgenţă, rămâne în vigoare", a adăugat Ciucă.

România a primit o primă tranșă din ajutorul acordat de UE pentru cazarea și masa refugiaților

România a primit o primă tranșă din ajutorul acordat de Uniunea Europeană pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu cazarea și masa refugiaților din Ucraina, a declarat, miercuri, la Suceava, premierul țării noastre, Nicolae Ciucă.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

„Prima sumă de bani de la Uniunea Europeană a ajuns în ţară. Este vorba de 39,1 milioane de euro. Banii respectivi sunt gestionaţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Coordonarea întregii activităţi de rambursare a banilor cheltuiţi la nivelul autorităţilor locale pentru ceea ce înseamnă gestionarea refugiaţilor în România se face prin DSU", a afirmat Ciucă.

Prim-ministrul a marcat că, până în prezent, România a primit peste două milioane de refugiaţi ucraineni, dintre care aproximativ 85.000 au decis să rămână pe teritoriul ţării noastre.

„Avem deja peste două milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţara noastră. Avem 84.000-85.000 care au decis să rămână pe teritoriul naţional. Aproximativ jumătate, 38.000, sunt copii. Aproximativ acelaşi număr sunt femei, iar 6.000 - bărbaţi. Este clar că pe măsură ce fondurile vin de la UE, ele vor acoperi sumele cheltuite de la bugetul de stat, iar de la Guvern, pe baza cererilor venite de la autorităţile locale, banii merg în sprijinul autorităţilor", a adăugat Ciucă.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.