Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că estimează că România va intra în 2024 în programul Visa Waiver. „Un efort susținut de partea mericană”, a declarat prim-ministrul.

Premierul Ciolacu a avut, luni, discuții cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și cu secretarul de stat Antony Blinken.

„Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Şeful Executivului se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii până miercuri. Din delegaţia sa fac parte miniştrii Economiei, Radu Oprea, al Apărării, Angel Tîlvăr şi al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Programul „USA Visa Facilitation”, disponibil pentru cadrele didactice universitare din România

Programul „USA Visa Facilitation” este disponibil, timp de un an, pentru cadrele didactice din învățământul superior din țara noastră în obținerea vizelor B1/B2 - călătorii în scop de afaceri sau călătorii în scop turistic.

Inițiativa aparține Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, în parteneriat cu Guvernul României, cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), conform unui comunicat de presă.

„Programul "USA Visa Facilitation" este un serviciu prin care se prioritizează obţinerea de programări pentru interviul de acordare a vizelor şi este disponibil atât pentru cadrele didactice din învăţământul superior, cât şi pentru membrii familiilor acestora, respectiv soţ/soţie şi copii.

Acest beneficiu major poate fi accesat atât de persoanele care au deja planuri de călătorie în Statele Unite ale Americii, cât şi de cele care încă nu au planuri concrete de călătorie în SUA, dar ar putea avea nevoie de viză în viitor. De asemenea, programul poate fi accesat şi pentru reînnoirea vizei existente”, se arată într-un comunicat de presă al CNR.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Unele dintre criteriile de eligibilitate ale Programului „USA Visa Facilitation” sunt: aplicantul să posede cetăţenia română şi să fie cadru didactic într-o instituţie de învăţământ superior din România; să nu îi fi fost refuzat în trecut accesul în Statele Unite; cadrul didactic care aplică pentru viză şi soţul/soţia să nu aibă cazier fiscal sau judiciar. Programul se derulează prin Universitatea Româno-Americană şi aplicanţii pot cere informaţii, în cazul în care au probleme la înscriere, la adresa viza.sua@rau.ro.

Programul „USA Visa Facilitation” se derulează până la 1 octombrie 2024 și face parte dintre-un proiect desfășurat la nivel național. Acesta are ca scop aderarea României la programul SUA de scutire a vizelor (VWP Visa Waiver Program), precizează reprezentanţii CNR.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Decembrie 2023 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.