Business 1 Iulie 2016 14:00
Romania se va confrunta cu o serie de riscuri generate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Britanicii au votat joi, 23 iunie, pentru iesirea Marii Britanii din UE. Ca urmare a acestei decizii, Romania se va confrunta in urmatorii ani cu o serie de riscuri care i-ar putea pune pe ganduri pe managerii companiilor din tara noastra.

Companiile isi iau masuri de siguranta

Relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie s-au aflat pe trend pozitiv in ultimii ani. In plus, peste 150.000 de romani au lucrat in Marea Britanie in 2015, conform business-review.eu.

Brexit-ul va lovi in termenii relatiilor comerciale dintre companiile romanesti si cele britanice, iar industria masinilor si a echipamentelor de transport va fi cea mai afectata, sustine romaniajournal.ro. Acesta este si motivul pentru care tot mai multe companii romanesti se vor indrepta catre astfel de firme de asigurari, menite sa le ofere colacul de salvare de care vor avea nevoie in perioada imediat urmatoare.

Brexit-ul va genera o scadere cu 10% a relatiilor comerciale dintre Marea Britanie si restul statelor UE, fapt ce va duce la o scadere cu 0,5% a produsului intern brut. Din aceasta cauza, centrele industriale din Europa Centrala si de Est, deci si din Romania, precum si segmentul turistic din statele mediteraneene vor fi puternic afectate.

Romanii din Marea Britanie vor fi foarte afectati

Peste 150.000 de romani muncesc in acest moment in Marea Britanie. Acestia genereaza o serie intreaga de beneficii atat pentru companiile britanice angajatoare, datorita fortei de munca ieftine, cat si Romaniei, prin banii pe care ii trimit in tara in mod constant.

Brexit-ul va genera reducerea numarului de romani care mai pot munci in Marea Britanie si va inaspri conditiile pe care romanii vor trebui sa le indeplineasca pentru a lucra acolo.

Riscurile indirecte ar putea fi majore

Spre deosebire de alte state europene, in Romania nu se afla banci cu capital britanic, iar importanta companiilor britanice in tara noastra este minora. In plus, Marea Britanie nu absoarbe mai mult de 5% din exporturile totale ale Romaniei, in timp ce investitiile britanice in Romania ocupa un segment de doar 2,5% din totalul investitiilor.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Cu toate acestea, Romania se va confrunta cu o serie de riscuri ca urmare a relatiilor economice cu alte state membre ale Uniunii Europene si foarte expuse in fata Brexit-ului, precum Irlanda, Portugalia, Grecia si Spania, noteaza seenews.com.

Un alt efect indirect pe care Romania l-ar putea resimti este legat de costurile de finantare, iar tara noastra ar putea intampina dificultati majore in a se imprumuta de pe pietele straine la costuri acceptabile. Cu toate acestea, impactul Brexit-ului in acest sector ar putea fi moderat, iar Romania poate face fata unor socuri economice si financiare temporare.

Brexit-ul ar putea avea si efecte benefice

Brexit-ul va avea, cu siguranta, o serie de efecte negative care vor fi resimtite de toate statele Uniunii Europene, inclusiv de Romania. Cu toate acestea, iesirea Marii Britanii din UE ar putea reprezenta impulsul de care Europa are nevoie pentru a demara o serie de reforme foarte necesare pentru viitorul european, de a-si demonsta unitatea si de a realiza care sunt riscurile la care se expune.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Sursa foto: shutterstock.com/Dean Drobot/vchal/Family Business


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.