Romania va putea exporta in China carne de porc congelata, dupa ce autoritatile chineze au aprobat inregistrarea primei companii romanesti producatoare de carne de porc, Smithfield Romania, a anuntat marti Ministerul Agriculturii.

Administratia de Stat pentru Supravegherea Certificarii si Acreditarii din China a informat oficial Romania despre aprobarea inregistrarii firmei romanesti, precizand ca exportul de carne de porc congelata va putea incepe dupa listarea firmei romanesti pe site-ul Autoritatii Sanitare Veterinare din China.

"Decizia Chinei de a importa carne de porc din Romania reprezinta o mare realizare pentru economia romaneasca, intrucat, inca din 2012, de la preluarea guvernarii, am facut eforturi sustinute impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului carnii de porc pe o piata atat de importanta cum este cea chineza. Iata ca astazi putem vorbi de un pas concret facut de Romania in directia dezvoltarii durabile a agriculturii romanesti, prin intermediul exporturilor", a declarat intr-un comunicat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

El a semnat in vara anului trecut un memorandum de intelegere cu omologul sau din China, Han Changfu, privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, document care clarifica aspectele tehnice privind colaborarea romano-chineza in domeniul sanitar veterinar, sigurantei alimentelor, controlului si inspectiei pe zona carnii si a produselor din carne.

Smithfield Romania a anuntat in luna august a anului trecut ca asteapta ca autoritatile chineze sa finalizeze inregistrarea abatorului. "Smithfield Romania va incepe exporturile de carne de porc catre China imediat ce autoritatile sanitar veterinare din China vor finaliza procedurile de inregistrare a abatorului, conform reglementarilor sanitar-veterinare in vigoare in China", spuneau reprezentantii companiei la acel moment.

Grupul chinez WH, cel mai mare producator de carne de porc din lume, a preluat in 2013 compania americana Smithfield Foods, cu operatiuni si in Romania.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Smithfield Prod gestioneaza un abator propriu localizat in Timisoara, in incinta fostului Comtim, unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, care produce circa 30% din carcasele clasificate in Romania, avand capacitate de transare zilnica de 3.500 de porci.

Constantin aprecia, in luna mai a anului trecut, ca exporturile de carne de porc catre China ar putea incepe intr-o luna, in timp ce premierul Victor Ponta spunea ca isi doreste ca atunci cand ajunge la Beijing sa consume tot carne romaneasca, declaratiile fiind facute in cadrul unei vizite la fabrica de nutreturi combinate Vinga, detinuta de Smithfield.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.