Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, ca Romania a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova dupa aplicarea acordului de liber schimb, iar exporturile acestei tari in statele Uniunii Europene sunt in crestere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bogdan Aurescu a spus, intr-o conferinta de presa, ca a avut discutii, luni, la Bruxelles, alaturi de alti ministri de externe europeni, cu reprezentantii Guvernului Republicii Moldova in cadrul Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, precizand ca a retinut din prezentarile oficialilor moldoveni faptul ca acordul de liber schimb a avut un impact pozitiv asupra comertului tarii vecine.

Potrivit sursei citate, "cifrele sunt destul de interesante din acest punct de vedere" si exista o orientare mult mai pronuntata a comertului Republicii Moldova spre piata europeana. El a adaugat ca, potrivit datelor prezentate in cadrul intalnirii, Romania a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova.

"Deja exista modificari in schimburile comerciale in sensul unei reorientari mult mai pronuntate a comertului Republicii Moldova spre piata europeana. Exista cresteri ale exportului in statele Uniunii Europene, cele mai mari cresteri sunt in Romania, conform cifrelor. De altfel, Romania a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova", a spus Aurescu.

El a adaugat ca aceleasi date prezentate de reprezentantii Guvernului de la Chisinau releva faptul ca, in ceea ce priveste Transnistria, 30 la suta din exportul transnistrean este in state ale UE, iar inca 38 la suta sunt exporturi in cealalta parte a Republicii Moldova, astfel incat 68 la suta din exporturile provinciei transnistrene a Republicii Moldova sunt spre Vest, scrie MEDIAFAX.

"Iata efecte ale acestor masuri de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeana si cu siguranta in momentul in care acordul de liber schimb se va aplica si la Transnistria, pentru ca in momentul de fata nu este inca in vigoare pentru Transnistria, cu siguranta ca in acel moment aceste evolutii se vor accelera si mai mult", a spus Aurescu.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), pe agenda aflandu-se pregatirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, dar si problema migratiei, pe fondul deteriorarii situatiei de securitate. In prima parte a zilei, seful diplomatiei romane a co-prezidat, alaturi de secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE francez Harlem Desir, cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova (GAERM).

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.