Banca centrala a Elvetiei este pregatita sa intervina pe piata valutara pentru a relaxa politica monetara, dupa ce, la jumatate lunii ianuarie, a renuntat la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

"Renuntarea la plafonul minim inseamna o inasprire a politicii monetare. Acceptam acest lucru, dar numai pana la un anumit punct. Suntem categoric pregatiti sa intervenim pe piata valutara", a declarat Danthine pentru cotidianul elvetian TagesAnzeiger. Vivcepresedintele bancii centrale elvetiene a apreciat ca va mai trece o perioada pana cand pietele valutare se vor echilibra si a precizat ca institutia a analizat si cursul de schimb franc/dolar, nu doar pe cel franc/euro, scrie MEDIAFAX.

Danthine a declarat ca banca ia in calcul "o analiza mai amanuntita" a politicii monetare din Singapore, care permite monedei nationale sa fluctueze fata de monedele principalilor parteneri comerciali intr-o banda de tranzactionare nefacuta publica. In schimb, Danthine a considerat ca exemplul Danemarcei, unde cursul coroana daneza/euro este unul fix, nu este potrivit pentru Elvetia.

De altfel, vicepresedintele bancii elvetiene a oferit Suedia si Norvegia drept modele de economii mici si deschise, care gestioneaza bine un curs valutar flexibil. Danthine s-a referit si la motivele pentru care banca centrala a Elvetiei a decis sa elimine pragul franc/euro. Ela precizat ca riscurile acestei politici au inceput sa fie mai importante decat beneficiile sale, iar riscurile pierderilor din rezerva valutara a bancii au devenit semnificative.

Saptamana trecuta, Fritz Zurbruegg, membru in conducerea bancii centrale a Elvetiei, a afirmat ca institutia a renuntat la plafonul minim de 1,2 franci/euro deoarece costul mentinerii acestuia ar fi fost prea mare, ridicandu-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai in luna ianuarie. Banca centrala a Elvetiei a decis la jumatatea lunii ianuarie sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.