Liderii PSD și PNL au decis cum împart bugetul pentru anul 2024. Sănătatea va primi mai puțini bani, în timp ce Educația va primi cele mai multe fonduri din istorie. Coaliția de guvernare ar trebui să găsească, însă, 10 miliarde de lei, bani pentru recalcularea pensiilor din luna septembrie.

Liderii PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024: Educația va primi cele mai multe fonduri din istorie

Ministerul Educației va primi cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin în 2024, iar Agricultura va ieși pe minus cu mai bine de 1 miliard. În schimb, Educația a obținut 55 de miliarde de lei, adică 4,1% din PIB, cu peste 20 de miliarde de lei mai mult în 2024. Cu acești bani vor fi plătite majorările salariale pentru profesori. Creșterea de 20% a veniturilor ar putea fi acordată etapizat, nu dintr-odată, cum au promis politicienii pentru a opri greva profesorilor.

Prioritățile pentru anul viitor sunt: creșteri de pensii și salarii în valoare de 45 de miliarde de lei, care vor adânci mai mult deficitul bugetar. O altă prioritate ar fi legată de investiții. Ministerul Dezvoltării va primi cu aproape 7 miliarde de lei în plus. Și Ministerele Transporturilor și Energiei vor avea bugete mai generoase.

Ministrul Finanțelor: „Cheltuieli mai mari cu 48 de miliarde lei în 2024 față de 2023”

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. În cel mai optimist scenariu, veniturile cresc cu 47 de miliarde de lei față de 2023. Economiștii sunt sceptici că România se va încadra în ținta de deficit de 3%.

Cheltuielile statului din 2024 nu vor scădea, nici nu vor rămâne la același nivel cu cele din 2022, a transmis ministrul de Finanțe, într-o ședință cu parlamentarii liberali.

Principalele măsuri bugetofage

Cheltuielile vor crește din două motive:


  1. Majorarea pensiilor, în medie, cu 40%

  2. Creșterea salariilor din Educație.

Dacă în primul caz lucrurile par destul de clare și sunt cuprinse în legea pensiilor, proaspăt promulgată, în cel de-al doilea încă nu există un acord. Ministrul Boloș le-a transmis deputaților liberali că va fi încheiată o înțelegere care prevede o majorare a veniturilor din Educație cu 13% de la 1 ianuarie și cu 7% de la 1 august 2024.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

„Sindicaliștii din învățământul preuniversitar nu au încheiat încă negocierile. „S-a vorbit de o majorare de 20 de procente, dar nu s-a comunicat o formă de împărțire a ei. În momentul întoarcerii premierului din Statele Unite, urmează să se definitiveze asumat și oficial această creștere a salariilor pentru învățământul preuniversitar din anul 2024”, declară pentru Europa Liberă Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP Iași).

Liderul sindical afirmă că așteaptă un demers oficial, înainte de a pregăti o reacție. „Trebuie respectate acele angajamente stabilite de Guvernul României cu federațiile din învățământul preuniversitar, care prevedeau o creștere de 50% a coeficientului dintre ceea ce avem în prezent și cel maxim pe care ar trebui să-l prevadă grila agreată de federațiile sindicale și reprezentanții Guvernului”, mai spune Lăcustă.

Citeste si:
Evenimente astrologice din aprilie 2024 ne îndepărtează de ce este...
Evenimente astrologice din...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Decembrie 2023 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.