Guvernul din Ungaria a decis ca creditele ipotecare in valuta vor fi convertite in forinti la cursul pietei, semn ca autoritatile de la Budapesta vor sa reduca presiunea asupra bancilor si sa sustina redresarea economica, relateaza Bloomberg.

In urma informatiei, actiunile OTP Bank, cea mai mare banca ungara, au crescut cu pana la 6,3%, la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. Titlurile Erste Group au urcat cu 0,6%, cel mai mult din aceasta luna.

Principalul motiv al convertirii creditelor ipotecare din valuta in forinti la cursul pietei este o decizie a Curtii Supreme potrivit careia imprumutatii trebuie sa suporte riscul valutar, a declarat luni ministrul Economiei, Mihaly Varga, la postul de televiziune M1. "Pentru stimularea cresterii economice si pentru ca bancile sa joace un rol corespunzator in economie si sa crediteze companiile, trebuie ca imprumuturile in valuta sa dispara din sistem", a spus Varga, potrivit MEDIAFAX.

Premierul Viktor Orban, reales pentru un mandat de patru ani in luna aprilie, s-a angajat sa elimine credite ipotecare in valuta, in valoare de 14 miliarde de dolari, care au provocat intrarea in incapacitate de plata a multor familii, in urma deprecierii forintului in timpul crizei financiare. Totodata, o lege aprobata la inceputul acestui an obliga bancile sa despagubeasca clientii din cauza practicilor incorecte de imprumut, intre care majorarea unilaterala a dobanzilor. Bancile trebuie sa returneze clientilor 1.000 de miliarde de forinti (4,1 miliarde dolari), potrivit estimarilor oficiale.

"Informatiile despre rata de conversie (a creditelor) vor avea un impact pozitiv asupra actiunilor bancilor ungare si austriece, intrucat multi investitori se asteptau ca operatiunea sa aiba loc la rate sub cele din piata, ceea ce ar fi marit costurile bancilor", potrivit analistilor companiei de brokeraj Equilor.

Cele mai importante banci straine prezente pe piata ungara sunt Erste Group, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Intesa SanPaolo si KBC Groep.

Convertirea creditelor la cursul pietei ar putea fi "dureroasa" pentru imprumutati, iar acestia ar putea sa nu opteze in masa pentru o astfel de solutie, astfel ca eliminarea totala a imprumuturilor in valuta ar putea sa nu fie indeplinita in totalitate, considera Gergely Toth si Gergely Palffy, analisti la compania de brokeraj BudaCash din Budapesta.

Citeste si:
USR și Bodgan Aurescu condamnă discursul premierului Viktor Orban...
USR și Bodgan Aurescu...

Forintul a fost tranzactionat luni in stagnare la 309,19 unitati pentru un euro, iar de la inceputul acestui an s-a depreciat cu 3,9%. Cursul folosit la convertirea creditelor va fi cursul oficial al forintului din data de 7 noiembrie sau cursul mediu de dupa 16 iunie, cand Curtea Suprema a anuntat decizia referitoare la creditele in valuta, a anuntat Ministerul Economiei. Potrivit site-ului bancii centrale, cursul oficial al monedei ungare din 7 noiembrie a fost de 308,97 forinti pentru un euro si 256,6 forinti pentru un franc elvetian.

Guvernul va inainta Parlamentului proiectul de lege referitor la conversia creditelor din valuta in moneda locala pe 14 noiembrie.

Operatiunea de conversie ar trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul anului viitor, iar imprumutatii vor avea dreptul sa nu participe, a precizat Varga. Pentru protejarea forintului, banca centrala a pus la dispozitia bancilor 9 miliarde de euro, din rezervele valutare, fonduri destinate operatiunii de conversie a creditelor, iar majoritatea bancilor au acceptat sa le foloseasca.

Citeste si:
Horoscopul banilor. Pică valuta din cer pentru unele zodii!
Horoscopul banilor. Pică...

Economia Ungariei si-a accelerat cresterea in acest an, inregistrand un avans de 3,9% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comisia Europeana anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 3,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit estimarilor din 4 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.