Inregistrari de arhiva nemaivazute, colorizate si restaurate, dezvaluie drama Primului Razboi Mondial dintr-o perspectiva unica.

  • Primul Razboi Mondial este cea mai recenta productie a regizorilor Isabelle Clarke si Daniel Costell, in colaborare cu CC&C (Louis Vaudeville) si Idéacom International (Josette D. Normandeau).
Ar fi putut fi evitat sacrificial unei intregi generatii? Cum de s-a putut produce un conflict atat de crud si cu consecinte atat de ample? Cum a fost posibil ca barbati si femei sa indure aceasta atrocitate timp de patru ani lungi?

Serialul Primul Razboi Mondial propune o abordare globala pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari fundamentale, dar, totodata, si cel mai important, relateaza povestea din perspectiva umana, sensibila, personala. Primul Razboi Mondial este cea mai recenta productie realizata de Isabelle Clarke si Daniel Costelle, in colaborare cu CC&C (Louis Vaudeville) si Idéacom International (Josette D. Normandeau). Isabelle Clarke si Daniel Costelle sunt regizorii care au creat si Al Doilea Razboi Mondial, serialul istoric cu cele mai mari audiente (conform Eurodat & Mediamétrie, iunie 2011), difuzat in peste 170 de tari si unul dintre serialele cu cel mai mare succes la nivel global ale National Geographic Channel. Aceeasi echipa a mai produs si Apocalipsa dupa Hitler, ales de History Makers (New York, 2012) drept cel mai bun serial documentar bazat pe materiale de arhiva.

National Georaphic Channel, Primul Razboi Mondial

Cele cinci parti ale serialului au fost realizate pe baza a peste 500 de ore de inregistrari de arhiva, din care mare parte nevazute anterior, iar acum colorizate in totalitate. Filmul ii poarta pe telespectatori pe campurile de lupta, in mintile liderilor si in inima vietii de zi cu zi a civililor aflati in spatele liniilor de conflict, gratie primelor filme de amator, extrem de rare pentru acea perioada. Vom porni de la transeele din nordul Frantei pana la fronturile mai putin cunoscute din Rusia, Serbia, Turcia, Palestina si deserturile arabe, unde milioane de soldati din cinci continente si-au riscat vietile, multi neintorcandu-se niciodata acasa. Numeroasele scrisori, jurnale si carti scrise in timpul razboiului readuc la viata amintiri si experiente traite de barbati si femei in timpul acestui capitol intunecat al istoriei noastre si ne ajuta sa intelegem mai bine cum a fost posibil ca lumea sa se indrepte spre o astfel de catastrofa.

Citeste si:
Asasinarea lui Iisus, in premiera pe National Geographic Channel
Asasinarea lui Iisus, in...

  • Episodul 1: Nebunia 7 septembrie, ora 21:00
11 noiembrie 1918. Ora 11 dimineata. Deodata, liniste. Soldatul canadian George L. Price a cazut doborat, una dintre ultimele victime ale unui carnagiu de neimaginat care a dus la moartea a aproape zece milioane de soldati si la ranirea altor 20 de milioane.
Cum de s-a ajuns aici? Care sunt originile acestei nebunii care a pus stapanire pe lume timp de patru ani lungi? O nebunie care a distrus tari intregi si a rasturnat imperii? In 1914, Europa se afla in plin avant de Belle Epoque. Insa, pe 28 iunie 1914, in Sarajevo, Franz Ferdinand, obscurul mostenitor al Imperiului Austro-Ungar, este asasinat de un tanar nationalist bosniac. Acest eveniment reaprinde vechi resentimente patriotice fata de monarhiile europene. Expertii industriali sunt in favoarea unui conflict armat, pe care il vad o modalitate de a anihila nemultumirea crescanda a clasei muncitoare. O luna mai tarziu, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei, generand un joc al aliantelor intre natiuni. Pornirea relaxata a trupelor la razboi reflecta o lipsa colectiva a constiintei unui popor care crede ca razboiul va fi scurt si victoria sigura. In octombrie 1914, trupele germane se apropie de Paris. Victoria lor pare iminenta, iar entuziasmul initial se transforma in frica.
Citeste si:
Mesaj trimis cu un porumbel călător acum 100 de ani, descoperit în...
Mesaj trimis cu un porumbel...

  • Episodul 2: Frica 14 septembrie, ora 21:00
27 august 1933. In Prusia Rasariteana, Hitler si Goering, ambii veterani ai Primului Razboi Mondial, aduc un omagiu Maresalului Paul von Hindenburg in vastul, extravagantul monument memorial al bataliei de la Tanneberg. Pentru Hindenburg, batalia de la Tannenberg este cel mai important moment al vietii sale si al Primului Razboi Mondial. Pe cand rusii avansau pe teritoriul Prusiei, provocand un exod masiv al populatiei germane, Hindenberg reuseste sa-i opreasca la Tannenberg. In vest, avansul germanilor este oprit la limita de francezi in batalia de la Marna. Dupa incercari nereusite de a-si infrange adversarul, cele doua armate se arunca in transee de-a lungul frontului de vest, o linie pornind de la Elvetia pana la Marea Nordului. Mai spre sud, italienii, turcii otomani si bulgarii intra si ei in razboi. Aliatii francezi si britanici apeleaza la ajutorul coloniilor: canadieni, australieni, neo-zeelandezi, senegalezi, marocani si algerieni si vietnamezi se alatura conflictului. Razboiul este acum global, iar varsarea de sange la scara uriasa pare inevitabila. Campurile de lupta se transforma in iadul pe pamant.
Citeste si:
10+ fotografii de colecție care au marcat istoria
Trecutul în alb-negru: 10+...

  • Episodul 3: Iadul 21 septembrie, ora 21:00
Septembrie 1915. Milioane de oameni sunt prinsi in ghearele unui razboi de proportii. Din transeele din Franta pana in Alpii italieni si in Balcani, si dincolo de portile Orientului, intreaga Europa este cuprinsa de flacari. Noi arme, noi forme de aparare; razboiul a devenit industrial si chimic. Inclestarea atinge cote de violenta fara precedent. Artileria loveste neincetat inamicul. Atacurile sunt lansate cu gaz toxic, aruncatoare de flacari si srapnel, o combinatie de praf de pusca si pelete care distruge trupurile si fetele oamenilor. Asalturile sunt terifiante, inconstiente. Furtunile asurzitoare de otel ii impinge pe soldati catre nebunie. Ranile sunt cumplite, conditiile de igiena si viata in zonele de lupta sunt ingrozitoare si, ca urmare, epidemiile amplifica haosul… este iadul pe pamant. In februarie 1916, in Franta, germanii lanseaza o ofensiva majora la Verdun. Liniile franceze rezista cu orice pret. Batalia de la Somme, cea mai sangeroasa a razboiului, incepe pe 1 iulie 1916. La finalul primei zile a bataliei, britanicii pierd 20.000 de oameni. Dar pentru conducatori, costul uman si material este atat de mare incat inamicul trebuie sa plateasca si razboiul sa continue. Cum sa opresti aceasta nebunie, sa inabusi aceasta furie?
Citeste si:
Centenarul Armistitiului: Se marcheaza 100 de ani de la incheierea...
Centenarul Armistitiului: Se...

  • Episodul 4: Furia 28 septembrie, ora 21:00
Soldatii au ajuns la limita. Vor ca razboiul sa ia sfarsit. Vor sa se intoarca acasa. In randurile civililor, in spatele liniilor de lupta, furia se amplifica pe masura ce foametea chinuie tot mai tare populatia. Suferinta provocata de razboi a atins fiecare casa, a afectat fiecare aspect al vietii cotidiene. O solutie trebuie gasita pentru oprirea razboiului. Incep rascoalele: in Germania, nelinistea sociala pare sa anunte posibila cadere a Reich-ului. Imperiul Austro-Ungar se clatina; Franz Joseph a murit, iar tanarul sau succesor, Carol I, incepe sa ia primele masuri timide catre pace. Pe front, batalia de la Chemin des Dames conduce la razvratire in randul soldatilor francezi. Soldatii rusi, extenuati din cauza foamei si a fricii, se alatura Revolutiei. Tarul abdica si se pregateste pentru o viata in exil. In acest moment, conducerea germana comite o eroare strategica ce va schimba cursul conflictului, luand decizia de a se angaja intr-un razboi submarin total impotriva tuturor navelor straine din Atlantic, inclusiv vasele comerciale americane. Statele Unite intra in razboi, alaturandu-se Fortelor Aliate si, in iunie 1917, generalul Pershing patrunde in Franta cu primele trupe americane. O luna mai tarziu, in vreme ce ajutoarele americane se aflau inca in pregatire, incepe batalia de la Passchendaele din Belgia; sub o ploaie torentiala, mii de soldati ai armatei Imperiului Britanic sunt infranti intr-o mare de noroi. Un alt esec, un alt macel absurd.

  • Episodul 5: Izbavirea 5 octombrie, ora 21:00
In octombrie 1917, la Caporetto, italienii se angajeaza intr-o lupta sangeroasa impotriva germanilor si austro-ungarilor, incheiata cu o umilitoare infrangere pentru italieni. In acelasi timp, in Rusia, Lenin, in fruntea bolsevicilor, pune in miscare Revolutia din Octombrie. Noii stapani ai Rusiei, comunistii, semneaza un tratat de pace separat cu Puterile Centrale la Brest-Litovsk, in martie 1918. Aceasta le da ragaz germanilor pentru a-si concentra trupele pe frontul de vest. Isi refac armatele si pornesc marsul spre Paris, ceea ce-i ingrozeste pe parizieni care incep sa-si paraseasca orasul. Ajutoarele americane, insa, sunt acum gata de lupta. Pana in iulie 1918, cel putin un milion de soldati americani se aflau pe pamant european. Marea armata germana, prevazand o victorie decisiva, se afla acum in fata unor infrangeri zdrobitoare. Fortele aliate, sprijinite de Unchiul Sam, aduna victorie dupa victorie, la Saint-Mihiel, Bois Belleau, Vittorio Veneto si Marna. Alsacia, Lorena si toate teritoriile luate Frantei la inceputul razboiului sunt eliberate. Seria de victorii accelereaza caderea Germaniei.
Intre timp, trupele britanice se lauda cu o succesiune de victorii in Orientul Mijlociu: Palestina, Siria, Anatolia, Iran si Irak sunt luate de la turcii otomani, care sfarsesc prin a capitula. Pe 11 noiembrie 1918, pe fronturile din Franta, trompetele suna, marchand incheierea armistitiului. Luptele se opresc, iar soldatii se pot intoarce acasa, in sfarsit. Dar ranile razboiului vor incepe sa se redeschida, nu mult dupa aceea. Termenii pacii stabiliti de Aliati sunt umilitori pentru Germania. ”Conferinta de pace” de la Versailles, incheiata pe 28 iunie 1919, pregateste terenul pentru cel De-al Doilea Razboi Mondial… Iar Europa, decimata si indoliata, trebuie sa-si inchida ranile si sa-si reconstruiasca viitorul.

Citeste si 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial: 10 imagini recent descoperite din timpul conflagratiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.