Guvernul chinez considera Romania drept un "fanion de colaborare" intre China si Europa Centrala si de Est, incurajand firmele chineze sa investeasca in Romania si, totodata, prin Romania sa activeze si pe alte piete, a afirmat, luni, premierul Chinei, Li Keqiang, dupa discutia cu premierul Ponta.

Premierul chinez a aratat ca vizita sa la Bucuresti, la doar patru luni dupa vizita prim-ministrului Victor Ponta la Beijing, dovedeste ca relatiile bilaterale sunt exceptionale, iar cele doua parti se trateaza ca parteneri strategici.

"Guvernul Chinei acorda o importanta desoebita relatiilor chinezo-romane. Vreau sa va spun ca Romania, atat din punct de vedere al populatiei, cat si al suprafetei, este a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est, iar in ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica foarte rapida si aceasta dezvoltare a Romaniei este in favoarea nivelului de trai al populatiei din Romania, este in favoarea dezvoltarii Europei Centrale si de Est, precum si in favoarea Uniunii Europene (...) Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi consideram Romania ca un fanion de colaborare intre China si Europa Centrala si de Est si o sa promovam. Salutam prezenta firmelor romanesti pe piata chineza, iar partea chineza incurajeaza firmele chineze sa desfasoare activitati pe piata romaneasca si sa colaboreze prin Romania pe piata tertiara", a aratat premierul chinez, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca Romania are o influenta deosebita in spatiul central si est-european, dar si un rol important pentru relatiile dintre China si Europea Centrala si de Est, precum si pentru relatiile China-Uniunea Europeana.

"Eu sunt ca un prieten care a venit din indepartare si sunt extrem de incantat pentru aceste lucruri", a spus in acest context Li Keqiang.

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucuresti, pentru prima vizita in Romania a unui premier al Chinei dupa 19 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.