Eficienta energetica cere investitii pentru companii, dar aduce beneficii incontestabile pe termen lung, ca urmare a optimizarii costurilor prin reducerea consumului de energie.

Conceptul de „management energetic” are la baza o practica raspandita incepand cu anii ’80: conservarea energiei. Diferenta de baza intre abordarea anilor ’80 si cea actuala consta in faptul ca, in urma cu 30 de ani, eficienta energetica era legata de reducerea consumurilor din motive tehnologice si de intretinere a echipamentelor, iar acum este prioritara atat din motive de scadere a costurilor, cat si pentru asigurarea protectiei mediului. In cazul companiilor, managementul energetic implica un principiu esential pentru activitatea economica: maximizarea profiturilor prin reducerea costurilor de productie.

Eficientizarea: o necesitate in contextul economic de astazi

Criza economica mondiala, interesul pentru protectia mediului si tendinta de crestere a preturilor energiei pe pietele internationale au extins necesitatea aplicarii managementului energetic in toate domeniile economice. Practic, orice companie ale carei costuri energetice depasesc 2,5% din costurile totale de productie poate gasi o motivatie puternica pentru reducerea acestor costuri. De altfel, Organizatia Internationala de Standardizare a dezvoltat deja un standard international pentru sistemele de management energetic: ISO 50001 Managementul Energiei, sistem similar ISO 14001, aplicat sistemelor de management de mediu sau ISO 9001, regasit in cadrul managementului calitatii.

Pentru ca productivitatea se obtine prin eficienta energetica, GDF SUEZ Energy Romania vine in ajutorul companiilor cu servicii ce permit identificarea pierderilor si implementarea solutiilor tehnice potrivite. „Managementul energetic al companiilor trebuie privit ca orice alta investitie generatoare de profit pe termen lung, dupa amortizare. Aceasta investitie asigura cresterea competitivitatii si flexibilitatii pe piata, dar si imbunatatirea actului de management sau a gradului de responsabilizare a angajatilor”, declara Cristian Dandu, Director Directia
Comercializare Energie din cadrul GDF SUEZ Energy Romania.

De la preventie, la solutii

Procesul de management energetic al companiilor poate fi asemanat, in termeni mai simpli, cu controlul medical pentru sportivi: mai intai se fac analizele, se stabileste medicatia, se dozeaza efortul: toate acestea se fac pentru obtinerea unei mai bune performante si detectarea eventualelor probleme. In cazul companiilor, o initiativa privind reducerea costurilor energetice apare de obicei atunci cand managerii constata ca au ajuns sa cheltuiasca mai mult decat concurentii. Presati de competitie si de realitatile pietei, managerii in cauza asteapta de la consultanti solutii imediate si de cele mai multe ori, cu costuri minime.

Citeste si:
4 lucruri pe care sa le faci pentru a crește productivitatea agricolă
4 lucruri pe care sa le faci...

Procesul de stabilire a unui management energetic eficient acopera mai multe etape: auditul energetic, analiza detaliata a utilajelor si tehnologiilor consumatoare de energie, prioritizarea investitiilor specifice dupa o analiza cost-beneficiu. De exemplu, prin serviciul de audit energetic pe care GDF SUEZ Energy Romania si partenerii sai il pot asigura clientilor, se studiaza fiecare componenta a proceselor industriale, in vederea identificarii elementelor de ameliorat si pentru estimarea economiilor posibile, prioritizand solutiile propuse si evaluand investitiile necesare.

„GDF SUEZ Energy Romania doreste sa raspunda nevoii clientilor sai de a avea un consum mai eficient si isi propune sa dezvolte, pas cu pas si in parteneriat cu acestia, solutii de eficienta energetica pentru competitivitatea companiilor din Romania”, a conchis Cristian Dandu.

Articol furnizat de GDF SUEZ Energy Romania

Citeste si:
Directorul general al GDF SUEZ este noul presedinte al CIS
Directorul general al GDF...

GDF SUEZ Energy Romania, cu un portofoliu de peste 1,4 milioane de clienti, ocupa pozitii de lider al pietei de distributie si furnizare a gazelor naturale, precum si in domeniul serviciilor asociate energiei. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Pentru mai multe detalii, click aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.