Contrar aparențelor, tot mai mulți angajați încep să simtă nevoia de a se întoarce în spațiile de birouri, conform rezultatelor unor sondaje efectuate pe acest subiect. Iată care sunt motivele.

Nevoia de interacțiune directă cu echipa

Una dintre cele mai comune nevoi care a devenit evidentă pe parcursul pandemiei este aceea de a interacționa cu colegii într-un mediu fizic.

Chiar dacă tehnologia a permis continuarea activităților de lucru și comunicarea în mod virtual, aceasta nu poate înlocui complet conexiunile umane directe. Acest lucru se poate observa și în rezultatele unui sondaj efectuat pe un eșantion total de 1.208 utilizatori de internet din România. Conform acestui studiu, inițiat de compania lui Liviu Tudor, Genesis Property, aproape 70% dintre angajații din generația Z susțin că au nevoie să fie prezenți la birou cel puțin 3 zile pe săptămână pentru a colabora direct cu echipa. În același timp, 51% dintre Millennials și 65% dintre angajații din generația X declară că lucrează în fiecare zi de la birou.

Interacțiunile informale din birou, conversațiile la cafea sau schimbul de idei spontane sunt aspecte esențiale ale mediului de lucru care contribuie la colaborare și inovație. Acest lucru poate duce la o îmbunătățire a stării de spirit și a productivității, precum și la creșterea motivației și a sentimentului de apartenență la echipă.

Posibilitatea de a beneficia de avantajele oferite de spațiile de birouri moderne

Un alt motiv pentru care majoritatea angajaților preferă să lucreze de la birou este posibilitatea de a beneficia de avantajele oferite de spațiile de birouri moderne.

Acestea sunt concepute pentru a spori confortul și productivitatea angajaților. De la amenajările ergonomice și facilitățile de relaxare, până la tehnologia modernă și infrastructura flexibilă, toate aceste caracteristici ale unui mediu de lucru modern oferă un spațiu propice pentru desfășurarea activităților profesionale. Astfel, fiind prezenți la birou, angajații pot beneficia de un cadru de lucru care să îi susțină în atingerea obiectivelor lor și să le îmbunătățească performanțele.

Citeste si:
Unde găsești oamenii potriviți - 4 resurse pentru compania ta
Unde găsești oamenii...

Nevoia de a crea un echilibrul între planul personal și cel profesional

Este adevărat, munca de acasă le oferă angajaților o mare flexibilitate în gestionarea timpului și responsabilităților lor, însă, de cele mai multe ori, balanța tinde să încline către realizarea mai multor sarcini aferente locului de muncă decât a celor din viața personală. De la ședințe virtuale de lungă durată, până la e-mailuri de lucru care pot fi trimise la orice oră, limita dintre timpul petrecut la birou și cel dedicat familiei și relaxării devine tot mai estompată atunci când angajații lucrează de acasă.

În acest context, întoarcerea la birou oferă o oportunitate angajaților de a restabili această separare și de a crea un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională. La birou, aceștia pot defini mai clar granițele dintre timpul de lucru și cel liber, ceea ce le permite să se concentreze mai bine pe sarcinile de serviciu în timpul orelor de program și să se bucure de timpul liber fără grijile legate de muncă.

Citeste si:
Povestea Tesla: cum s-a născut compania, când a apărut Elon Musk și...
Povestea Tesla: cum s-a...

Nevoia de a contribui la consolidarea culturii companiei

Pe lângă crearea unei conexiuni sănătoase cu colegii și nevoia de a beneficia de cele mai moderne tehnologii în activitatea lor, un alt motiv important pentru care angajații încep să se întoarcă la birou este nevoia de a contribui la consolidarea culturii companiei.

Fiind prezenți fizic la birou, angajații pot participa la evenimente și inițiative care reflectă valorile și misiunea companiei și pot să adopte câteva caracteristici ale culturii companiei care se potrivesc cel mai bine cu misiunile lor personale.

Iată câteva caracteristici ale unei culturi organizaționale sănătoase și cum pot fi promovate prin întoarcerea la birou:


  • Comunicarea deschisă și transparentă. Aceasta poate fi promovată prin întâlnirile fizice la birou și interacțiunile directe. Angajații se simt mai confortabil să împărtășească idei, feedback și preocupări atunci când au oportunitatea de a discuta față în față cu colegii și managerii.

Citeste si:
Outstand Safety Solutions - Partenerul de care ai nevoie pentru a...
Outstand Safety Solutions -...


  • Încrederea și respectul reciproc. Această caracteristică poate fi promovată prin munca în echipă și realizarea unor workshop-uri care să implice angajați din diferite departamente.


  • Promovarea bunăstării și echilibrului între viața personală și cea profesională. Aceasta poate fi promovată prin implementarea unei politici flexibile în ceea ce privește programul de lucru.

Concluzionând, revenirea la birou a angajaților are la bază aceste nevoi complexe menționate pe parcursul acestui articol. Prin înțelegerea acestor nevoi și adaptare, companiile pot crea un mediu de lucru echilibrat și modern, care să motiveze angajații și să îi ajute să fie mai productivi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 3 Aprilie 2024 - 06 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.