Sustinerea fata de UE si fata de integrarea economica europeana este in scadere neta in numeroase tari din cauza crizei, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare american Pew, relateaza AFP.

Intre 2012 si 2013, sustinerea fata de proiectul european a scazut de la 60 la suta la doar 45 la suta, respectiv 15 puncte. Franta a inregistrat cea mai puternica scadere (19 puncte, respectiv 41 la suta opinii favorabile).

Potrivit MEDIAFAX, aceasta este de 14 puncte in Spania (46 la suta), o tara extrem de afectata de criza, si de 8 puncte in Germania (60 la suta), dar doar de 1 punct in Italia (58 la suta), potrivit studiului intitulat "Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeana".

In tarile in care nivelul de sustinere era deja scazut acesta a continuat sa se reduca: Grecia a ajuns la 33 la suta (o scadere de 4 puncte) si Marea Britanie la 43 la suta (2 puncte).

Singura tara in care cota UE a inregistrat o crestere este Cehia (plus 4 puncte, respectiv 38 la suta).

Fenomenul este identic pentru sustinerea integrarii economice a Europei, Pew amintind ca aceasta este la originea constructiei europene. Sustinerea, deja slaba, inregistreaza o noua scadere in decurs de un an, ajungand de la 34 la suta la 28 la suta.

Si in acest caz Franta se distinge cu o scadere de 14 puncte (22 fata de 36 la suta), urmata de Italia (11 puncte, respectiv 11 la suta opinii favorabile), Spania (9 puncte, respectiv 37 la suta), Grecia (7 puncte, 11 la suta) si Polonia (7 puncte, 41 la suta). Doar Germania ramane la un nivel mai mare de 50 la suta, in pofida unei scaderi de 5 puncte.

"Criza economica ce se prelungeste a creat forte centrifuge care au divizat opinia publica, separand francezii de germani si germanii de toti ceilalti", potrivit Pew. "Tarile din sud, Spania, Italia si Grecia se indeparteaza din ce in ce mai mult din cauza frustarii lor fata de Bruxelles, Berlin si ceea ce percep drept nedreptatea sistemului economic".

Acest studiu a fost realizat in martie pe un esantion format din 7.646 de persoane din opt tari membre UE (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Grecia, Polonia si Cehia).

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.