Anul 2008 a fost un an in care s-au inregistrat mici progrese in domeniul justitiei, insa insuficiente pentru asteptarile Uniunii Europene. Nu a fost un an "negru" ca 2007, ci mai degraba unul "gri", cu bune (consolidarea pozitiei DNA-ului si finalizarea codurilor de procedura) si rele (blocajul marilor dosare de coruptie intre institutiile judiciare si reafirmarea pe scena politica a "dinozaurilor" coruptiei: Nastase, Mitrea si Voiculescu) deopotriva.

  • Cel mai important si asteptat eveniment din justitie fost raportul Comisiei Europene, din iulie, potrivit caruia "reforma sistemului judiciar avanseaza dar progresele sunt inegale". "Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt avanseaza prea lent, din perspectiva Comisiei Europene, iar soarta urmatorului raport este in mainile magistratilor si ale Parlamentului", a declarat ministrul justitiei Catalin Predoiu, referitor la raport. Raportul Comisiei Europene pe justitie nu sanctioneaza concret Romania, insa "trage de urechi" Parlamentul, CCR si CSM pentru rezultatele nesatisfacatoare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Pentru prima data, UE atrage atentia parlamentarilor ca blocheaza dosarele de coruptie, dar si reformele in domeniul justitiei. De asemenea, CE recomanda in raport sa nu mai existe asa o "fluctuatie a schimbarilor legislative", fiind de preferat ca institutiile sa se "aseze" si sa-si verifice eficienta sau ineficienta. Oricum, cea mai severa critica din Raportul Comisiei Europene se refera la blocarea a zece dosare in care sunt implicati actuali si fosti ministri, zece cazuri cheie, in care nu s-a inregistrat nici un progres real.

Soarta urmatorului raport CE este in mainile magistratilor si ale Parlamentului

Basescu: Implicarea excesiva a Parlamentului a blocat justitia

Cei zece protejati ai Parlamentului au speriat Vestul

  • Doua dosare de coruptie, luate cu seriozitate in seama de parlamentari, au fost cele ale fostului ministru al Economiei din PC, Codrut Seres si al fostului ministru al Muncii din PNL, Paul Pacuraru. In august, parlamentarii s-au intors fortat din vacanta pentru a stabili situatia celor doi ministri. Ei au votat in plen pe 26 august urmarirea penala a acestora. Presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Pacuraru in septembrie, pe motiv ca DNA a inceput urmarirea penala. Paul Pacuraru respins acuzatiile DNA, in timp ce Codrut Seres a declarat ca este "victima unui dosar politic".
Potrivit NewsIn, fostul ministrul al muncii, liberalul Paul Pacuraru, este cercetat de DNA sub acuzatia de luare de mita in urma interceptarii unei convorbiri cu liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega, in care ii cerea acestuia sa intervina pe langa conducerea SNLO pentru a facilita obtinerea unui contract de catre firma condusa de fiul sau.
Codrut Seres are "la activ" doua dosare. In primul este urmarit penal pentru sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare, in dosarul "privatizarilor". Potrivit anchetatorilor, folosindu-se de functiile sale, Seres ar fi contribuit "intelectual si material" la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale care prin caracterul si importanta lor au fost de natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul MEC - OPSPI, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei. In celalalt dosar, "Hidroelectrica", DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) efectueaza cercetari privind savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale, de catre Seres, in cauza fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de mai multe persoane cu rol decizional in cadrul SC Hidroelectrica SA.


Codrut Seres, acuzat de favorizarea subminarii economiei nationale

DNA cere urmarirea penala a lui Paul Pacuraru

Dosarele 'Seres si Pacuraru', mai bine documentate

Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Muncii, Paul Pacuraru

Pacuraru si Morega, trimisi in judecata pentru luare si dare de mita

Sesiune extraordinara intre 25 si 28 august la Senat, pentru Seres si Pacuraru

Codrut Seres, urmarit penal si in dosarul "Hidroelectrica"

  • In cazul dosarelor fostului premier Adrian Nastase, lucrurile au stat diferit, astfel incat el este momentan singurul “ministru parlamentar”, care se bucura de imunitate penala. In august, el le-a cerut colegilor sa nu avizeze cererea DNA astfel incat dosarul tau sa nu ajunga in penal, ci in civil. In decembrie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, trimiterea inapoi la procurori a dosarelor "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" pentru noi probe, pe motiv ca documentele pe baza carora s-a formulat raportul Comisiei juridice sunt nule. Acest lucru denota deja o amanare continua a solutionarii acestor dosare. In dosarul "Zambaccian", Nastase este acuzat ca a primit foloase necuvenite pentru a mentine in functie oficiali guvernamentali, iar in dosarul “Matusa Tamara”, pentru recompensarea cu o functie inalta a lui Ion Melinescu in schimbul distrugerii unui dosar de spalare de bani deschis pe numele Danei Nastase.

Culmea ironiei, in urmatorul Parlament, Nastase va fi deputat de Mizil si isi va continua linistit cariera politica, fiind chiar propus de PSD pentru un post de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Acest lucru a trezit indignarea presei internationale, care a ajuns la concluzia ca alegerile din Romania au ignorant in totalitate lupta anticoruptie. "Pus sub acuzare in urma cu trei ani pentru deturnare de fonduri si inca nejudecat, fostul premier Adrian Nastase (aici in timpul procesului sau din 2006) este candidat la alegerile legislative de duminica".

Adrian Nastase, singurul ministru-parlamentar cu imunitate penala

Presa din Hexagon: 'Lupta anticoruptie din Romania ramane intr-un punct mort'

Sedinta in Camera Deputatilor pentru a hotari soarta lui Nastase si a lui Mitrea

  • Un alt parlamentar renumit pentru coruptie, care spre deosebire de Nastase macar a mimat un gest de verticalitate, este Miron Mitrea, ministru al Transporturilor in Guvernul Nastase. Desi in august parlamentarii nu au votat urmarirea sa penala, acesta a demisionat din functa de deputat, pentru "a se pune la dispozia DNA". Mitrea a fost pus sub invinuire de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu contra intereselor statului, in dosarul privind terenurile Aviatiei Utilitare. Conducerea Aviatiei Utilitare Bucuresti a depus o plangere la Parchetul General in care il acuza pe Mitrea ca, prin deciziile luate ca ministru al transporturilor, ar fi favorizat pierderea de catre societate a unui teren de 2,5 ha. Mitrea nu a mai candidat la alegerile din 30 noiembrie, insa sotia lui, Manuela Mitrea a obtinut un fotoliu de deputat de Constanta.

Miron Mitrea, un nou dosar penal la DNA

Mitrea si-a anuntat, in plen, demisia din Camera Deputatilor

  • Un alt politician, care a iesit invingator din alegerile electorale in ciuda numeroaselor probleme cu justitia, este Dan Voiculescu. Tribunalul Bucuresti a fixat pentru 6 ianuarie primul termen al procesului in care DNA l-a trimis in judecata pe liderul PC, Dan Voiculescu, alaturi de fostul ministru al telecomunicatiilor, Sorin Pantis, si alte 11 persoane, pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare. Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator, actionar majoritar al societatii "Grupul Industrial Voiculescu si Compania” (GRIVCO) SA Bucuresti, este acuzat de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata. Pe plan politic, Voiculescu poate fi linistit. Are asigurat un post de senator de Bucuresti, si este vicepresedintele Senatului in noua legislatura, dupa ce partidul sau a reusit in timp util sa faca o alianta cu PSD, castigatorul moral al alegerilor. Voiculescu este cunoscut si pentru colaborarea sa cu securitatea.

Procesul lui Dan Voiculescu la DNA incepe pe 6 ianuarie

Averea lui Voiculescu, cladita de Securitatea lui Nicolae Ceausescu

  • Un caz de coruptie care ca atras atentia il reprezinta cel in care este implicat primarul Constantei, Radu Mazare. Procesul in care Radu Mazare si alte 36 de persoane sunt acuzate de DNA in legatura cu atribuirea unor terenuri a inceput, pe 25 noiembrie, cu o amanare, pentru ca judecatorul a constatat ca nu exista dovada citarii Primariei Constanta. Radu Mazare este un primar controversat, fiind cunoscut nu numai pentru cazurile de coruptie, cat si pentru scandalul cu jurnalista Feri Predescu. Ziarista a fost condamnata pentru faptul ca a facut referire la legaturile pe care primarul orasului Constanta, Radu Mazare, le-ar avea cu diferite clanuri din Constanta, fiind obligata sa plateasca daune morale in cuantum de 50.000 de RON, cheltuieli de judecata in valoare de aproximativ 7 200 de RON (in total aproximativ 20 000 de euro) si sa publice scuze intr-un cotidian central si unul local.

Procesul in care DNA l-a trimis in judecata pe Mazare, din nou amanat

Delict de opinie pedepsit la Constanta: Feri Predescu plateste bani grei primarului Mazare

  • Coruptia este foarte accentuata si continua si in domeniul sportului. Se pot enumera doua nume importante: George Becali, patron al FC Steaua, anchetat in dosarul Valiza si George Copos, actionar FC Rapid, anchetat in dosarul Loteria.
Gigi Becali este acuzat de doua infractiuni de dare de mita si de fals in inscrisuri sub semnatura privata aflata in legatura cu infractiunile de coruptie. Victor Piturca, selectionerul Romaniei este, de asemnea, acuzat de favorizarea infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie. Becali a sustinut, dupa ce a fost acuzat, ca procurorii practica un "terorism de stat" impotriva sa, acuzandu-i de cheltuirea banilor publici intr-o ancheta inutila. Concret, in perioada 4-7 mai 2008, DNA sustine ca Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu prevazute in contractele de joc, Regulamentul intern si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si transferul jucatorilor de fotbal”, constand in apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire - performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii sau a unui rezultat de egalitate in meciul cu echipa CFR 1907 Cluj din 7 mai 2008. In acest dosar, aflat inca in ancheta, au fost audiati selectionerul Viuctor Piturca, antrenorul Steaua, Marius Lacatus si jucatorii din echipa Steaua.

George Copos, fost vicepremier PC in Guvernul Tariceanu, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala, a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale, deoarece Copos ar fi furat cu putin sub un milion de euro, ceea ce schimba calitatea fraudei, astfel ca avocatii au sustinut ca cercetarile ar fi trebuit facute de DIICOT, si nu de procurorii DNA. Acest dosar e inca nerezolvat.

Listele negre ale Romaniei

Marile dosare ale anului 2008

DNA aliniaza primul unsprezece

Patronul Stelei se apara in dosarul 'Valiza' si acuza procurorii de 'terorism de stat'

  • Un moment fundamental pentru justitie este reprezentat de cererea intreruperii pedepsei celor doi generali, Mihai Chitac si Victor Stanculescu, condamnati la 15 ani de inchisoare pentru atrocitatile comise in timpul Revolutiei de la Timisoara din 1989. Acesta este unul dintre cele mai controversate procese de dupa revolutie. In conditiile in care cercetarile propriu-zise ale celor doi generali au inceput in 1997, ei au ajuns in inchisoare abia in 2008, dupa o gramada de amnari si recursuri, chiar daca ei fusesera condamnati la 15 ani de inchisoare din 1997. Dupa ce au intrat in inchisoare, cei doi au cerut Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti intreruperea, din motive medicale, a pedepesei la care au fost condamnati pentru Revolutia de la Timisoara. Instanta a solicitat expertize medicale pentru cei doi, iar procesele prin care cei doi generali cer amanarea pedepsei, au fost amanate, in cazul lui Mihai Chitac, pe 14 ianuarie, iar a lui Victor Stanculescu, pana pe 29 decembrie.
Mihai Chitac este acuzat ca a ordonat ca grenade cu gaze lacrimogene, aduse de la Bucuresti si de la Sibiu sa fie folosite impotriva demonstrantilor, a dat ordin sa se traga in manifestanti, a dispus sa fie retinute persoane din randul demonstrantilor si a dat citire decretului privind instituirea starii de necesitate, subliniindu-i continutul.

Victor Athanasie Stanculescu este acuzat de faptul ca, dupa transmiterea ordinului de deschidere a focului, a cooperat constant cu Ion Coman, general colonel comunist "inlocuindu-l la comanda atunci cand acesta se odihnea sau pleca pe teren". Acest aspect a fost sustinut in proces chiar de Ion Coman.

Procesul pentru intreruperea pedepsei lui Mihai Chitac, din nou amanat

NOAPTEA GENERALILOR - De ce au fost condamnati la 15 ani de inchisoare?

Victor Stanculescu isi va petrece Craciunul la inchisoare

Stanculescu si Chitac sufera de mai multe boli grave, conform expertizelor medicilor legisti

  • Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a castigat in decembrie premiul "Europeanul Anului" decernat de revista European Voice la categoria "Inspiratia anului", juriul apreciind faptul ca a "ridicat lupta anticoruptie la un nivel inalt". Cu toate acestea, in august, functia lui a fost pusa in pericol de guvernul Tariceanu, care ar fi preferat ca Morar sa ocupe un post de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Bruxelles. Daniel Morar a reprezentat un “ghimpe in coasta” pentru baronii coruptiei, insa s-a bucurat de sprijinul lui Traian Basescu si a Comisiei Europene. Mandatul lui Morar a expirat la 12 august, dar a mai fost prelungit temporar pe 11 august, pentru 90 de zile, de catre procurorul general al Romaniei, pana la finalizarea procedurii de numire a unui nou sef la DNA. Intre timp, propunerea lui Catalin Predoiu de numire a Monicai Serbanescu in functia de sef al DNA a fost respinsa de seful statului. Desi guvernantii au facut multe eforturi pentru ca acesta sa renunte la functia lui, Morar ramane la DNA pana in martie 2009. In realitate, Morar merita sa ocupe un nou mandate la DNA, insa cei pe care ii incomodeaza incearca din rasputeri ca acest lucru sa nu se intample.

Kovesi le prelungeste mandatele procurorilor anticoruptie Daniel Morar, Doru Tulus si Carmen Galca

Daniel Morar: Europeanul Anului 2008 la categoria 'inspiratie'

  • O reusita a Ministerului Justitiei o reprezinta finalizarea lucrarilor la proiectele de Cod penal, Cod de procedura penala, Cod civil si Cod de procedura civila. In noiembrie, Ministerul Justitiei a anuntat incheierea lucrarilor de redactare a proiectului Codului penal si a proiectului Codului de procedura penala. In urma cu cateva saptamani a fost finalizat proiectul Codului de procedura civila si au fost finalizate amendamentele la proiectul noului Cod civil adoptat de Senat. Potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, “finalizarea proiectelor de coduri reprezinta un pas important pe calea reformei sistemului judiciar, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Ministerul Justitiei isi manifesta increderea ca acest pas va fi notat in cadrul consultarilor cu Comisia Europeana pe tema reformei sistemului judiciar si va fi reflectat ca atare in Raportul de tara pe Justitie”. Efectele principale ale adoptarii proiectelor de coduri de catre Parlament vor fi stabilirea cu certitudine a necesarului de resurse umane si alocarea acestora plecand de la competentele stabilite, scurtarea procedurilor si unificarea jurisprudentei.

Guvernul nu-si propune micsorarea pensiilor magistratilor

Comisia Europeana atrage in continuare atentia ca principala problema a Romaniei este coruptia, care ar trebui sa fie o prioritate pentru noul guvern. Totusi, multi politicieni vizati de procurori s-au instalat fara probleme in functii cheie din Parlamentul nou format dupa alegerile din noiembrie, iar alti noi parlamentari sunt sustinuti de persoane cercetate penal din partidele de la putere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.