Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a castigat marti seara premiul "Europeanul Anului" decernat de revista European Voice la categoria "Inspiratia anului", juriul apreciind faptul ca a "ridicat lupta anticoruptie la un nivel inalt"

La aceeasi categorie cu Daniel Morar, "Inspiratia anului", se afla si omul de afaceri George Soros, "pentru ca a sustinut drepturile si reintegrarea romilor in Europa". Ceilalti doi finalisti la aceasta categorie au fost Lyn Evans, coordonatorul generatorului de particule din Geneva si Katrine Camilleri, director adjunct al serviciului de refugiati din Malta, relateaza NewsIn.

Premiul cel mare, decernat in stil Oscar, a fost obtinut de comisarul european de origine bulgara Meglena Kuneva, responsabila cu protectia consumatorilor, "pentru eforturile de a adapta drepturile consumatorului la economia digitala".

Gala decernarii premiilor s-a desfasurat marti seara in Palatul Bursei din Bruxelles, evenimentul aflandu-se sub inaltul patronaj al premierului belgian Yves Leterme.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a castigat titlul de Oficialul UE al anului 2008 si cel mai valoros european, in timp ce politicianul national al anului a fost desemnat pentru 2008 presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Comisarul anului 2008 este Stavros Dimas, comisarul pentru mediu, iar europarlamentarul anului este, in viziunea juriului European Voice, Claude Turmes, politician ecologist din Luxemburg.

European Voice face parte din acelasi trust de presa ca si prestigiosul cotidian britanic Financial Times si acorda acest premiu anual incepand din 2001.

Mandatul lui Daniel Morar in fruntea DNA a fost subiectul unor controverse si lupte politice acerbe dupa ce a expirat in luna august. Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a prelungit pana la sfarsitul anului delegarea pe functie.

Raportul pe justitie adoptat la 23 iulie de Comisia Europeana critica politizarea de catre Parlament a cazurilor de coruptie la nivel inalt si cerea acestuia un "consens fara echivoc" in sustinerea luptei anticoruptie. Era, in schimb, apreciat "parcursul pozitiv" al DNA in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.

Inlocuirea lui Daniel Morar din functia de procuror-sef al DNA este "dezamagitoare" si "foarte stranie", de vreme ce activitatea sa a fost constant evaluata pozitiv de catre Comisia Europeana, considera si Drago Kos, presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei.

In ceea ce priveste postul de inalt reprezentant la Bruxelles al Ministerului Jusitiei oferit lui Morar, Kos observa ca acest post "nu este in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt".

"Iar din cate il cunosc pe domnul Morar, va considera ca motivul deciziei este de a-l trage pe linie moarta in lupta impotriva coruptiei. Nu ma mira faptul ca a refuzat. El este un procuror determinat sa combata coruptia la radacina, nu sa joace un rol de reprezentant al guvernului", a declarat Kos intr-un interviu pentru NewsIn.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a motivat decizia de a infiinta acest post din nevoia de a asigura un "dialog cu CE pentru ca reforma sistemului judiciar, ca si lupta impotriva coruptiei, sa-si poata atinge obiectivele". Premierul s-a aratat surprins ca Daniel Morar a refuzat aceasta functie. "Domnul Morar, in opinia mea, in mod surprinzator, a dat un raspuns in doua ore, ceea ce mi se pare nefiresc, dar este problema dansului", a spus Tariceanu.

Un comunicat al Guvernului consemna insa ca la Bruxelles mai sunt trei reprezentanti ai Ministerului Justitiei ale caror sarcini sunt asemanatoare: "Conform modificarilor aduse in acest sens HG 167/2003 privind structura si incadrarea cu personal a Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, ceilalti trei reprezentanti ai MJ vor continua sa isi exercite atributiile stabilite in competenta lor si vor colabora cu reprezentantul special cu privire la realizarea atributiilor acestuia in relatia cu CE".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.