Comisia Europeana nu poate comenta dosarele individuale Nastase si Mitrea, dar aminteste Romaniei ca principala problema ramane lipsa progreselor substantiale in combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in cazurile unor fosti si actuali ministri,a declarat pentru NewsIn un purtator de cuvant al CE.
"Comisia Europeana n-a comentat niciodata cazuri individuale. Acestea fiind spuse, pozitia generala a Comisiei a fost exprimata foarte clar in raportul din 23 iulie: realizarea de progrese substantiale in lupta impotriva coruptiei - inclusiv in cazuri ce implica parlamentari si fosti si actuali membri ai guvernului - ramane provocarea principala a Romaniei in indeplinirea obligatiilor sale asumate fata de UE in momentul aderarii", a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant al Comisiei Europene autorizat sa comenteze pe acest subiect.

"Comisia va evalua progresele facute in acest sens in urmatorul raport privind situatia din Romania, la inceputul anului 2009", a precizat Selmayr.

Referitor la angajamentul asumat de clasa politica romaneasca - partide, guvern, presedintie - de a iesi anul viitor de sub mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei, surse din Comisia Europeana au declarat pentru NewsIn ca decizia de miercuri a Parlamentului roman nu se indreapta deloc in acesta directie.

"Politicienii spun ca vor sa scape de mecanism pana anul viitor. Cum vor face asta? Noi am subliniat mereu ca singurul mod de a o face este de a indeplini obiectivele de referinta, iar asta implica si anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt", au spus sursele citate.

"Continuarea seriei de anchete profesioniste si impartiale in cazuri de coruptie la nivel inalt" este obiectivul de referinta numarul trei asumat de Romania odata cu aderarea la UE, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare al Comisiei Europene. El prevede si "asigurarea stabilitatii legislative si institutionale a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea procedurii actuale de numire si revocare a Procurorului General al Romaniei, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General", asa cum se arata in rapoartele CE din 27 iunie 2007, 4 februarie 2008 si in partea tehnica a raportului din 23 iulie 2008.
Raportul pe justitie adoptat la 23 iulie de Comisia Europeana critica politizarea de catre Parlament a cazurilor de coruptie la nivel inalt si cerea acestuia un "consens fara echivoc" in sustinerea luptei anticoruptie.

"Trebuie sa vedem un consens fara echivoc, inclusiv din partea tuturor din Parlament, pentru a eradica coruptia la nivel inalt", a declarat purtatorul de cuvant al CE Johannes Laitenberger la prezentarea raportului. "Stabilitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) trebuie mentinuta si anchetarea fostilor ministri si membri ai Parlamentului trebuie sa se desfasoare", a spus purtatorul de cuvant.

"Politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si incapacitatea sistemului judiciar de a pronunta sentinte in cazurile de coruptie la nivel inalt au diminuat perceptia opiniei publice asupra respectarii statului de drept", se arata in concluziile raportului CE.

"Este necesar un angajament neechivoc si reinnoit la toate nivelurile - in intregul spectru politic, in administratie si in randul magistratilor – pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin statul de drept", mai preciza raportul executivului european. Camera Deputatilor a respins miercuri cererea formulata de DNA privind inceperea urmaririi penale a deputatilor PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Dosarul "Zambaccian",
pentru care procurorii nu au primit, miercuri, aviz pentru inceperea urmaririi penale, se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian.
In cazul Mitrea, acesta este acuzat ca ar fi fost mituit, cind era ministru, cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.