Fratii Ioan si Victor Becali, Copos, Borcea, Padureanu, MM Stoica, Netoiu, Gica Popescu, Mircea Stoenescu si Sica Puscoci sint urmariti penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.

Clanul Becali reactioneaza gregar la prima lovitura puternica primita de la DNA Directia Nationala Anticoruptie a jucat aproape doi ani la tatonare inainte sa dea primele rezultate ale anchetei din fotbal. Din lotul pe care DNA l-ar cantona in zeghe la Jilava fac parte nume grele ale fotbalului romanesc - fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos, Cristi Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, toti zece fiind urmariti penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in cazul transferurilor unor fotbalisti.

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat. Astfel, conform unui comunicat DNA, in perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Bugetul de stat, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro. Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizind aproximativ 600.000 de euro.

Surse din DNA sustin ca acestea sint primele rezultate, in joc de glezne aflindu-se si alte nume, chiar daca acuzatiile vor converge catre aceleasi personaje. Cel mai sonor nume este al lui Adrian Mutu, presa italiana suspectind ca in tranzactia dintre Dinamo si Inter Milano au disparut circa patru milioane de euro. Procurorii inca asteapta detalii de la colegii italieni, care se pare ca intreprind o ancheta paralela in acest caz. De asemenea, lotul de jucatori transferat la Sahtior Donetk nu a fost inca nominalizat in ancheta DNA deoarece, in acest caz, se pare ca majoritatea comisioanelor suplimentare au fost facute prin sume cash.

Cooperativa se apara Presedintele FRF, Mircea Sandu, a salutat „initiativa" DNA, dar si-a exprimat speranta ca aceste nume reprezentative pentru fotbalul romanesc isi vor dovedi nevinovatia. Victor Becali a replicat ca: „Stiu ca este o ancheta mai veche in fotbalul romanesc, legata de transferuri, si probabil ca acum au ajuns si la mine, e normal". Mihai Stoica a cerut ca „procurorii sa-si faca datoria". Copos, obisnuit sa traga numerele nenorocoase la DNA, sustine: „Nu am emotii, totul este o prostie". Mircea Stoenescu sustine ca el nu are legatura cu acele transferuri, iar Jean Padureanu a anuntat ca va vorbi vineri intr-o conferinta de presa. Cristi Borcea si Gica Popescu au refuzat sa comenteze, precizind ca nu le-au fost aduse la cunostinta invinuirile. Cea mai surprinzatoare reactie a avut-o Gigi Becali, omis de pe lista pentru ca au semnat rudele in locului lui, patronul Stelei luindu-le apararea verilor: „Bravo lui Giovanni, a fost baiat destept. Si offshore-urile sint legale, acolo platesti impozite mai mici. Eu n-am vrut sa fac ceva cu offshore-urile, pentru ca se spune: uite, marele patriot ce face. O sa-i fac contract de comision, o sa-i dau comision doua milioane, asa, de pamplezir, ca vreau eu". Presedintele ANS, Octavian Bellu, a comentat filozofic, cu subinteles: „Asta este fotbalul, o lume aparte in care sint foarte multi bani".

Ancheta reinviata din cenusa offshore-ului Phoenix Trecerea comisioanelor prin mai multe firme din paradisuri fiscale a fost principala metoda de driblare a autoritatilor fiscale.Ganea s-a plimbat prin paradisuri inainte de areveni nervos in Romania Procurorii vor trebui sa atace in valuri pentru a proba acuzatiile aduse oamenilor de fotbal, care si-au ascuns bine urmele evaziunii fiscale. Firma Phoenix BV a fost implicata cel putin in doua din transferurile considerate in afara legii. Ionel Ganea a fost cedat in 1999 de la Rapid la VfB Stuttgart, via Gloria Bistrita a lui Jean Padureanu. Conform documentelor descoperite prin comisiile rogatorii, doua milioane de dolari din aceasta tranzactie au intrat in conturile Phoenix BV si doar 600.000 la clubul lui Padureanu. Compania Phoenix BV este o SRL olandeza din Rotterdam, iar actionarul principal este o alta firma, Hanota Holdings BV, inregistrata la aceeasi adresa, avindu-l ca director pe Johan Versluis. Prin acelasi offshore a plecat si Florin Cernat de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev pentru un milion de dolari, jumatate din cea obtinuta pentru jucatorul detinut in coproprietate de Dinamo si firma fratilor Becali. Florin Bratu: Cazul rapidistului a fost singurul in care neregulile au fost probate. Oficial, rapidistul s-a transferat la Galatasaray in 2003 pentru 1.750.000 de dolari, desi s-a vorbit despre o suma cu un milion de dolari mai mare. Din care impresarul de la acea vreme, Gica Popescu, a incasat un milion de dolari, iar patronul Rapidului, George Copos, a inregistrat doar 100.000. Ulterior, Gica Popescu a platit impozit pentru suma incasata, in valoare de 400.000 de dolari.

Cosmin Contra: Fostul fundas al nationalei a fost transferat de la Dinamo la clubul spaniol Deportivo Alaves in 1999. Legal, oficialii bucuresteni au primit 600.000 de dolari pentru Contra, insa neoficial s-a vorbit de o suma de trei ori mai mare.

Paul Codrea: Dorit de Dinamo, mijlocasul a ajuns la Poli Timisoara, unde a evoluat un an, dupa care, la 17 ani, s-a transferat la FC Arges. Desi avea mai multe oferte din tara, Giovanni Becali l-a convins sa semneze cu formatia italiana Genoa, care i-a oferit aproape un milion de dolari salariu.

Adrian Mihalcea: Tot la Genoa s-a transferat si Adrian Mihalcea, pentru care Dinamo a declarat un milion de dolari, ca suma de transfer. In realitate, se pare ca suma a fost cu 500.000 de dolari mai mare.

Cristian Dulca: Rapidistul a fost transferat in 1998 la echipa coreeana Poohang Steelers, pentru o suma de 120.000 de dolari. Ulterior s-a descoperit insa ca valoarea tranzactiei fusese de 600.000 de dolari, dar a fost micsorata in acte din cauza ca formatia CFR Cluj primea 35 la suta din suma de transfer.

Iulian Arhire: Un caz similar cu al lui Cristi Dulca s-a consemnat si in transferul galateanului Iulian Arhire la aceeasi echipa coreeana, Poohang Steelers. Oficial, Otelul a incasat 200.000 de dolari, neoficial - 700.000 de dolari.

Lucian Sinmartean: Considerat unul dintre cei mai talentati jucatori din Romania la vremea respectiva, Lucian Sinmartean a fost insa transferat, in 2003, la Panathinaikos Atena, pentru 600.000 de dolari, cu 300.000 mai putin decit s-a vehiculat.

Procurorii DNA au descoperit nereguli si in transferurile lui Nicolae Mitea, transferat de Dinamo la Ajax cu ajutorul lui Giovanni Becali, in urma unui conflict cu antrenorul Ionut Chirila, Dan Alexa, transferat in 2004 de la Dinamo la Beijing Hyundai, sau Bogdan Mara, transferat in 2001 de la FC Arges la Alaves. Lista ramine deschisa.

Si alti presedinti de cluburi sint anchetati pentru coruptie. Detalii pe www.cotidianul.ro/select