Adrian Nastase ramane, deocamdata, singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis marti ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a anuntat ca va demisiona din Parlament pentru a putea fi anchetat.
Vizati de procurorii anticoruptie, cei patru si-au sustinut inca de la inceput nevinovatia si s-au declarat victime ale unor rafuieli politice. Dintre toti insa liderul PSD a fost singurul care nu si-a aratat disponibilitatea de a se prezenta in fata anchetatorilor, chiar daca pe parcursul derularii evenimentelor regulile s-au schimbat, iar parlamentul a devenit un filtru intre justitie si demnitarii suspectati de a fi savarsit fapte de coruptie.

Mai mult, situatia in care s-a ajuns i se datoreaza intr-o oarecare masura chiar lui Adrian Nastase si este urmare a unui lung sir de decizii in care Curtea Constitutionala a stabilit, in ultima instanta, regulile jocului.

Simplu deputat dupa 2004, fara imunitate ca urmare a revizuirii Constitutiei si in atentia procurorilor, acesta a ridicat in iulie 2007 o exceptie admisa de Curtea Constitutionala, potrivit careia in calitatea sa de fost ministru urmarirea penala ar trebui ceruta de presedinte sau de parlament. La putin timp insa, guvernul a desfiintat prin ordonanta comisia de la Cotroceni pe baza analizei careia presedintele putea aviza inceperea urmarii penale a ministrilor, act normativ declarat si el neconstitutional in noiembrie 2007. Curtea Constitutionala a decis la acea vreme ca nu i se poate insa suprima acest atribut sefului statului, care putea decide asupra cererilor de avizare inaintate de procurorii anticoruptie. O alta decizie a judecatorilor constitutionalisti a investit insa Parlamentul cu puterea deciziei in cazul senatorilor si deputatilor actuali sau fosti ministri. In martie 2008, ca urmare a unei sesizari a Senatului CCR, a hotarat ca inceperea urmaririi penale a actualilor si fostilor ministri sa fie ceruta de Parlament daca acestia sunt senatori sau deputati, iar daca nu de presedinte.

Astfel dosarele Nastase, Mitrea, Seres si Pacuraru au trecut prin filtrul comisiilor juridice ale celor doua camere. In aprilie, la Camera Deputatilor au ajuns sesizarile DNA in privinta deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, fost premier, respectiv fost ministru al Transporturilor. In iunie, Comisia juridica a finalizat rapoartele in ceea ce-i privestepe cei doi fara a face o recomandare plenului, dar atragand atentia ca, din punctul de vedere al deputatilor juristi, cauzele nu se sustin, fiind vorba, mai degraba, de dosare politice.

Adrian Nastase le-a cerut colegilor sa nu avizeze cererea DNA astfel incat dosarul tau sa nu ajunga in penal, ci in civil. O atitudine diferita a avut Miron Mitrea care le-a solicitat parlamentarilor sa dea un vot favorabil cererii procurorilor astfel incat sa isi dovedeasca in instanta nevinovatia.

Toate acestea, dar si procedura care prevedea un cvorum de doua treimi, au facut ca la finalul sesiunii parlamentare votul in ceea ce-i priveste pe cei doi sa fie anulat. Intre timp, la Senat juristii Camerei susperioare amanau o decizie, dar promiteau o recomandare ferma in cazul senatorilor Paul Pacuraru si Codrut Seres.

Parlamentarii au fost tinta criticilor Uniunii Europene in iulie, cand in raportul de tara al Comisiei Europene, care mentinea monitorizarea pe justitie, se arata ca legislativul de la Bucuresti blocheaza dosarele de mare coruptie. La solicitarea insistenta a presedintelui, mai intai Camera Deputatilor a fost convocata in sesiune extraordinara pentru a vota din nou cererile de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Pe 13 august, deputatii nu au fost insa de acord cu procurorii anticoruptie, cele doua solicitari ale acestora nefiind aprobate. Ca urmare a acestei decizii Miron Mitrea a anuntat ca va demisona la inceputul sesiunii parlamentare de toamna pentru a se pune la dispozitia justitiei. Adrian Nastase a apreciat insa ca votul dat in parlament reprezinta "o solutie politica data unui dosar politic", niciunul dintre acuzatotii sai nedorind "sa se faca dreptate". Mai mult, el a exclus posibilitatea unei demisii.
In aceeasi zi, senatorii juristi au decis cu unanimitate de voturi, sa prezinte Plenului un raport favorabil cererii Parchetului si DNA de incepere a urmaririi penale a senatorilor Cordut Seres si Paul Pacuraru. Chiar daca senatorii juristi au apreciat ca probele sunt neconcludente, cei doi au cerut colegilor parlamentari sa dea un vot favorabil pentru a-si dovedi nevinovatia in instanta si a lasa justitia sa-si spuna cuvantul.

Astfel, pentru prima oara de la revizuirea Constitutiei si dupa interpretarea de catre CCR a regimului imunitatii pentru ministrii-parlamentari, senatorii, convocati in sesiune extraordinara, au decis, marti, ridicarea imunitatii pentru colegii lor de la PNL Paul Pacuraru(ministru al Muncii) si de la PC Codrut Seres (fost minsitru al Economiei), dand astfel mana libera procurorilor sa-i ancheteze.

In conditiile in care Miron Mitrea va demisiona, Adrian Nastase ramane, deocamdata, singurul ales care si-a "rezolvat" in Parlament problemele pe care le are cu justitia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.