244 dintre actualii alesi, care candideaza in aceasta toamna pentru a ajunge din nou in parlament, si-au sifonat de-a lungul anilor imaginea. Fie ca vorbim de probleme cu Justitia, de actiuni impotriva statului de drept, sau de traseism politic, multi dintre cei care incearca sa ne convinga sa ii votam din nou se regasesc pe "listele negre ale Romaniei".

Un studiu facut de “Coalitia pentru o Romanie curata” arata ca 244 dintre fostii parlamentari care apar pe actualele liste de candidati sunt “patati”. In functie de formatiunea politica reprezentata, cei 244 se impart astfel:

  • 127 parlamentari – PSD-PC

  • 66 parlamentari – PNL

  • 19 parlamentari – PRM

  • 19 parlamentari – UDMR

  • 12 parlamentari – PD-L

  • 1 parlamentari – PNG

Printre criteriile pe care s-a bazat studiul Coalitiei pentru o Romanie curata se numara: problemele cu legea ale actualilor parlamentari, traseismul politic, lista parlamentarilor patati din 2004 si actiunile intreprinse impotriva statului de drept – inclusiv Pactul pentru Statul de Drept, deoarece acesta sta la baza oricare societati democratice.

In functie de aceste criterii listele negre au fost impartite in trei categorii:

Din prima categorie, aceea a alesilor care au intreprins actiuni impotriva statului de drept, fac parte 146 de parlamentari aflati in cursa pentru un nou mandat. Dintre acesti 79 sunt din PSD-PC, 32 din PNL, 11 din PD-L, 11 din UDMR si 13 din PRM.

Un numar de 221 de parlamentari au refuzat sa semneze Pactul pentru Statul de Drept.

In functie de traseismul politic, studiul a monitorizat toti parlamentarii care au trecut de-a lungul timpului prin mai mult de doua partide, ceea ce arata, in opinia realizatorilor acestui studiu, ca respectivii politicieni nu mai au niciun fel de ideologie politica, fiind condusi doar de propriile interese in alegerea partidului din care fac parte.

Studiul a aratat ca in aceasta categorie se afla 63 de candidati – traseisti, care au trecut prin minimum trei partide. Lider la candidati “migratori” este PD-L-ul, cu 26 de candidati traseisti, urmat de PSD-PC cu 21 si de PNL cu 16.

A treia categorie, a candidatilor care au probleme cu Justitia, ii cuprinde pe acei parlamentari care au fost trimisi in judecata sau care se afla sub urmarire penala. Dintre acestia, cei mai multi apartin aliantei PSD-PC – 11 candidati, urmat de PNL si PD-L, fiecare cu cate 2 candidati si PRM, PNG si PPS cu cate un candidat.

Nume sonore pe listele negre

Printre cei 244 de politicieni "patati" se afla si nume sonore ale politicii, personalitati publice care se bucura de o mare popularitate in randul alegatorilor. Printre acestia ii regasim pe:

  • Gigi Becali, PNG - colegiul 20, deputati – Directia Nationala Anticoruptie a declansat urmarirea penala imptoriva lui Gigi Becali in mai 2008, in dosarul “Valiza”, in care este acuzat de infractiunea de dare de mita. Potrivit procurilor, in perioada 5-7 mai, Becali a “oferit direct suma de 1,7 milioane euro" presedintelui clubului Universitatea Cluj, precum si unor jucatori ai echipei CFR Cluj pentru obtinerea unui rezultat cit mai bun in meciul cu Steaua, echipa pe care acesta o patroneaza.

  • Dan Voiculescu, PC - Bucuresti, colegiul 8, Senat - este urmarit penal in doua dosare: privatizarea ICA Bucuresti si Loteria II. In ambele este acuzat de mita, spalare de bani si fals.

  • Gheorghe Copos, PC - este trimis in judecata in trei dosare, toate aflandu-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

  • Adrian Nastase, PSD - Prahova, colegiul 8 (Mizil), deputati - este cercetat de procurorii anticoruptie in patru dosare, dintre care in trei s-a inceput urmarirea penala

  • Miron Mitrea, PSD - Vrancea, colegiul 2, deputati - procurorii DNA au inceput pe 1 octombrie 2008 urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea vilei mamei sale. Acuzele care i se aduc lui Miron Mitrea sint "luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie".

  • Codrut Seres, PSD - Teleorman, colegiul 4, deputati - este urmarit penal in doua dosare: Hidroelectrica, in care este acuzat pentru subminarea economiei nationale si cel de tradare prin divulgare de informatii secrete si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.

  • Gheorghe Funar, PRM - Cluj, colegiul 4, Senat - are un dosar pe rolul Curtii Supreme pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Dosarul, care are un nou termen la sfarsitul acestei luni, se refera la faptul ca in 2002, in calitate de primar, Funar a dizolvat abuziv Consiliul Local Cluj-Napoca, sub pretextul ca acesta nu s-a intrunit in trei sedinte ordinare consecutive, asa cum prevede Legea administratiei publice locale.

  • Cristian Boureanu, PD-L - Arges, colegiul 8, deputati - este urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor statului in afacerea Loteria Romana.

  • Paul Pacuraru, PNL - Galati, colegiul 1, Senat - fostul ministru al muncii, Paul Pacuraru, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru luare de mita in dosarul nr. 239/P/2007, in care este urmarit si liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega.

Cu fapte mai putin penale, ii regasim pe listele negre si pe urmatorii parlamentari care ravnesc la un nou mandat:

  • Bogdan Olteanu, PNL - colegiul electoral D1 – acesta a votat amendamentele la legea privind sanctionarea faptelor de coruptie prin care se elimina din randul faptelor penale acordarea creditelor cu incalcarea normelor de creditare si folosirea acestora in alt scop decat cel declarat. De asemenea, nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.

  • Crin Antonescu, PNL - colegiul electoral S2 – acesta nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.

  • Corneliu Vadim Tudor, PRM - a mai fost pe listele negre ale CPC/CGC si nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.

Si pentru a nu neglija reprezentantele sexului frumos...

  • Norica Nicolai, PNL - Cluj, colegiul electoral S2. A propus si votat amendamentul care scoate de sub incidenta CNSAS preotii, a caror verificare nu se va face decat la solicitarea Bisericilor; a propus si votat amendamentul prin care fostii nomenclaturisti sint scosi de sub incidenta CNSAS; a propus si votat in comisie reducerea numarului membrilor CNSAS de la 11 la 5; a introdus amendamentul prin care preotii sunt exceptati de la verificarea ANI. De asemenea, nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.

  • Ecaterina Andronescu, PSD-PC - colegiul electoral S10. A votat amendamentele la legea privind sanctionarea faptelor de coruptie prin care se elimina din randul faptelor penale acordarea creditelor cu incalcarea normelor de creditare si folosirea acestora in alt scop decat cel declarat; a votat in 2006 proiectul de lege prin care procurorii sefii sunt propusi de CSM in loc de ministrul justitie. Nici aceasta nu a senat Pactul pentru Statul de Drept 2008.

La categoria migratorilor politici, printre traseistii cunoscuti si indragiti de electorat ii regasim pe: Mircia Giurgiu - Colegiul 1 Cluj - mutat de la PRM la PD-L sau Adriana Saftoiu - Colegiul 7 Prahova – mutata de la PD la PNL.

Se pare ca nu este suficient sa fii “curat” in momentul intrarii in Parlament...Mai important este sa ramai “curat” si pe parcursul mandatului. “Coalitia pentru o Romanie curata” sustine in continuare cresterea activitatii DNA si ANI pentru anchetarea consecutiva a unui numar foarte mare de oameni politici la nivel local si central pentru infractiuni legate de coruptie si pentru monitorizarea averilor demnitarilor din sarcina societatii civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.