Romania va primi, in 2008, 25 de milioane de euro din partea UE pentru reformele administrative si din Justitie, cu titlul de Facilitate de tranzitie. Banii au fost alocati, insa oficialii comunitari de la Bruxelles si-au exprimat nemultumirea pe dif

Romania va primi, in 2008, 25 de milioane de euro din partea UE pentru reformele administrative si din Justitie, cu titlul de Facilitate de tranzitie. Banii au fost alocati, insa oficialii comunitari de la Bruxelles si-au exprimat nemultumirea pe diferite cai fata de stagnarea sistemului judiciar. Comisia Europeana trebuie sa prezinte la sfarsitul lunii ianuarie un raport interimar asupra Justitiei din Romania, urmand ca varianta finala - cea care va conta pentru activarea sau nu a clauzei - sa fie elaborata in iunie 2008. Surse europene arata deja ca raportul CE va fi unul foarte dur, intrucat oficialii europeni sunt enervati la culme de nerespectarea angajamentelor luate de Romania. S-au adaugat deja si reactii ale unor state membre - Germania, Marea Britanie, Olanda sau Suedia -, dezamagite de prestatia Romaniei. Dupa ce au debutat entuziast in anii 2005 si 2006, in 2007, rasunatoare dosare de coruptie (Zambaccian, Matusa Tamara, privatizarile strategice, Loteria etc.) au fost intoarse la Parchete din cauza unor vicii de procedura. Felul in care se vor solutiona aceste dosare fierbinti va da masura unei evolutii in anul 2008 sau dimpotriva. Vor fi relevante si traseele celebrelor dosare ale Revolutiei si Mineriadei din iunie 1990, care ar trebui sa ajunga in sfarsit in instanta.
Guvernarea PNL-UDMR, in top in materie de musamalizari
Cabinetul Tariceanu are parte de un record interesant pe 2007: pentru cinci dintre fostii si actualii ministri, Parchetul a cerut aviz de incepere a urmaririi penale. Tot un record al actualului cabinet este si valul restituirilor catre procurori a cauzelor ajunse in instanta.
DOSARUL LOTERIA, in care George Copos, fost vicepremier PC in Guvernul Tariceanu, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala, a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale, deoarece Copos ar fi furat cu putin sub un milion de euro, ceea ce schimba calitatea fraudei, astfel ca avocatii au sustinut ca cercetarile ar fi trebuit facute de DIICOT, si nu de procurorii DNA.
DOSARUL ZAMBACCIAN, in care Adrian Nastase era judecat pentru luare de mita, santaj si trafic de influenta, a fost restituit la DNA in data de 18 octombrie 2007. Un al doilea dosar restituit in care este judecat fostul premier este cel cunoscut sub numele de Matusa Tamara, in care Adrian Nastase fusese acuzat de dare de mita.
DOSARUL ROMPETROL, in care omul de afaceri liberal Dinu Patriciu este judecat pentru infractiuni economice, a fost restituit DIICOT, la 22 octombrie 2007, prin decizia Tribunalului Bucuresti. DIICOT a facut recurs la restituirea dosarului, iar judecarea acestuia va avea loc in ianuarie 2008. Si DOSARUL RAFO-CAROM, in care au fost trimisi in judecata oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu, pentru insela- ciune, a fost restituit la DIICOT, dupa o decizie a Tribunalului Bucuresti, din 15 noiembrie.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.