Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt avanseaza prea lent, din perspectiva Comisiei Europene, iar soarta urmatorului raport este in mainile magistratilor si ale Parlamentului, a declarat ministrul Catalin Predoiu dupa intalnirea de miercuri cu Jacques Barrot, comisarul european pentru justitie.
Intalnirea de la Bruxelles cu Jacques Barrot a avut ca scop informarea acestuia in legatura cu ultimele evolutii in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, din perspectiva Guvernului, a declarat ministrul roman al justitiei.

"In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si local au avut loc evolutii in ultimele saptamani - un fost ministru a demisionat din Parlament si face obiectul anchetelor. Un ministru din cabinet a demisionat acum cateva zile ca urmare a acuzatiilor lansate de procurori, ceea ce demonstreaza ca procesul avanseaza incet-incet", a spus Predoiu, facand referire la fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea si la ministrul muncii Paul Pacuraru.

"Este foarte adevarat ca, din perspectiva partenerilor nostri de la Comisie, lucrurile merg prea lent in aceasta directie. Cred ca nu mai exista nici un dubiu ca stadiul indeplinirii acestor cerinte va avea un impact foarte important asupra viitorului raport de tara. In buna masura, soarta viitorului raport se afla in mainile magistratilor si ale Parlamentului", a tinut sa precizeze Predoiu, citat de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Referitor la scrisoarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu pe care acestia vroiau sa o trimita presedintelui Parlamentului European Hans Gert Poettering reclamand ca executivul european "nu a consultat" legislativul roman inainte de redactarea ultimului raport din luna iulie, Predoiu a spus ca misiunea expertilor CE dinaintea raportului a avut intalniri cu membrii comisiilor juridice din Parlament, lucru ce se va repeta si la urmatoarea misiune din luna decembrie.

In ceea ce priveste procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi, "problema a fost ridicata de comisarul Barrot", a spus Predoiu, explicand inca o data ca, din punctul sau de vedere, modificarea legislativa nu a fost oportuna. Intrebat daca mentinerea procedurii face parte din obiectivul specific numarul trei - lupta impotriva coruptiei la nivel inalt - ministrul a enumerat trei motive pentru care considera inoportuna initiativa Parlamentului.

Primul ar fi actuala dezbatere privind o reforma constitutionala, care trebuie sa preceada orice schimbare a "arhitecturii judiciare". "Un alt motiv e legat chiar de raportul CE si de mecanismul in sine. Sigur ca obiectivul numarul trei e legat de lupta anticoruptie. Dar in acest context, mai ales in partea tehnica, se fac si comentarii legate de stabilitatea cadrului legislativ si institutional", a spus Predoiu.
Ministrul l-a asigurat pe comisarul Barrot ca "nu se va purcede la o modificare de structura a sistemului judiciar fara o consultare prealabila cu Comisia, cu partenerii europeni".

Ultimul motiv ar fi ca nu este recomandabila o "fluctuatie a schimbarilor legislative", fiind de preferat ca institutiile sa se "aseze" si sa-si verifice eficienta sau ineficienta. Intrebat cum va motiva Parlamentul pentru a intoarce aceasta initiativa, Predoiu a raspuns ca exista o contestatie la Curtea Constitutionala si ca trebuie vazut ce va face si presedintele, daca va promulga aceasta lege. Predoiu a mai precizat ca nu a discutat cu Barrot despre propunerea facuta pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie, de a nu-i reinnoi mandatul lui Daniel Morar, nedorind sa comenteze atata vreme cat procedura este inca in curs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.