Chiar daca in timpul campaniei electorale tema luptei anticoruptie a fost ignorata, este timpul ca noii parlamentari sa se concentreze pe masuri care sa continue reforma justitiei si combaterea coruptiei la nivel inalt, se arata intr-un raport al fundatiei Konrad Adenauer pentru Romania.

"Combaterea coruptiei la nivel inalt ar trebui sa devina o prioritate importanta pentru noul parlament si pentru noul guvern. Totusi, avand in vedere componenta noului parlament, DNA ar putea sa intampine probleme serioase legate de combaterea coruptiei, intrucat multi dintre 'noii' vechi parlamentari vor incerca sa se ascunda in spatele imunitatii parlamentare, asa cum ei sau colegi de-ai lor au facut-o in trecut", se arata in raportul fundatiei Konrad Adenauer (KAS).

In ceea ce priveste desfasurarea campaniei, documentul constata ca "niciun competitor electoral nu a pus in fruntea agendei sale electorale nevoia continuarii reformei justitiei si lupta anticoruptie". In programul partidelor politice, justitia s-a clasat destul de slab pe lista prioritatilor, a remarcat KAS. Cea mai inalta pozitie a ocupat-o in campania PNL, unde s-a pozitionat pe locul 6, spre deosebire de PSD, unde s-a clasat pe locul 7, 10 la UDMR si abia 21 pe lista de prioritati ale PD-L.

In al doilea rand, analiza lasa sa se intrevada o perspectiva sumbra: multi dintre noii demnitari alesi nu se numara printre cele mai integre persoane si planeaza suspiciunea ca vor conduce tara in interes propriu, nu cel al poporului. "Mandatul de parlamentar este dat unui politician in interesul cetatenilor pe care ii reprezinta, si nu in propriul sau interes. (...). Putem doar spera ca noii parlamentari alesi isi vor exercita mandatul bazandu-se pe aceste principii - chiar daca, avand in vedere rezultatele alegerilor, asteptarile in acest sens nu sunt foarte mari", constata, intr-o nota pesimista, raportul Konrad Adenauer Stiftung.

"Perspectiva sanctiunilor UE - precum sistarea fondurilor europene - nu are un rol prea semnificativ in dezbaterile politice in perioada dintre doua rapoarte ale Comisiei Europene si are un efect de descurajare scazut: noul sistem electoral a absorbit o buna parte din energie in sfera publica din Romania, iar decizii importante - precum nominalizarea unui nou procuror-sef al DNA sau adoptarea de catre Parlament a noului Cod Penal si de Procedura Penala - sunt lasate in grija noului parlament si guvern", se arata in analiza KAS.

Fundatia mai atrage atentia asupra unui aspect esential: politicienii romani trebuie sa se concentreze asupra obligatiilor pe care le au fata de partenerii europeni. "Lupta politica si negocierile pentru formarea unui nou guvern, persoana care va prelua portofoliul Justitiei si constituirea unui nou parlament vor avea un impact major asupra viitorului reformei justitiei si a luptei anticoruptie. De aceea, chiar daca in competitia electorala au fost lasate deoparte aceste probleme importante, luand in considerare urmatorul raport al CE pe justitie, politicienii ar trebui sa-si indrepte atentia catre obligatiile pe care Romania le are fata de partenerii sai europeni", scrie KAS.

"In timp ce politicienii romani nu ar trebui sa uite de responsabilitatea si obligatia pe care si-au asumat-o atunci cand Romania a aderat la UE, acestia ar trebui sa fie constienti si de importanta combaterii coruptiei in cazul propriilor conationali si din perspectiva impactului pe care coruptia il are asupra societatii", avertizeaza documentul KAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.