Spre deosebire de deputati (care i-au facut scapati pe Miron Mitrea si Adrian Nastase), senatorii din Comisia juridica au decis sa recomande plenului sa voteze inceperea urmaririi penale a ministrului liberal al muncii, Paul Pacuraru, si a fostului ministru al economiei si comertului, conservatorul Codrut Seres.
Analisti politici sustin ca la baza acestor verdicte contrare stau ratiuni de ordin politic. In timp ce deputatii-juristi cred ca dosarele lui Nastase si Mitrea sunt alcatuite superficial, senatorii-juristi apreciaza ca documentatia in cazul Pacurarul si Seres este bine structurata.

Potrivit senatorului PRM, Verginia Verdinas, decizia Comisiei juridice de recomandare a inceperii urmaririi penale pentru cei doi demnitari a avut la baza faptele continute in dosarele venite la comisie.
Verdinas: La Senat exista un material documentat

“Noi ne-am referit in mod cert la cele trei dosare, care au fost insotite de un material documentat. Continutul Raportului nu pot sa-l fac public, dar tin sa precizez ca prin raportul nostru ne-am referit si am raspuns la faptele respective”, ne-a declarat, ieri, senatorul Verginia Verdinas, membru al Comisiei juridice. Decizia Comisiei se sprijina pe cel putin doua considerente. In primul rand, din punct de vedere tehnic, in dosarele furnizate de DNA exista fapte care recomanda inceperea urmaririi penale pentru Seres si Pacuraru. Pe de alta parte, membrii Comisiei au dat dovada ca nu vor sa incalce separatia puterilor in stat si lasa justitia sa-si faca datoria. Toti cei sase membri ai Comisiei prezenti la sedinta de miercuri au fost de comun acord pentru recomandarea inceperii urmaririi penale pentru cei doi demnitari. Demn de mentionat este faptul ca majoritatea partidelor, cu exceptia UDMR, au avut reprezentanti. Astfel, acelasi verdict l-au dat Norica Nicolai (PNL), Doru Ioan Taracila (PSD), Verginia Verdinas (PRM), Gavrila Vasilescu (PC), Ion Basgan (PNL) si Cornelia Cazacu (PD-L).

Presedintele Comisiei Norica Nicolai a explicat ca motivele pentru care s-a luat aceasta decizie sunt legate de dorinta colegilor sai de a nu se interpune „justitiei si accesului liber al unor oameni la actul de justitie”. Reamintim ca fostul ministru al economiei Codrut Seres este urmarit in doua dosare - unul referitor la privatizarile din energie, in care este acuzat de tradare si spionaj, iar altul legat de privatizarea Hidroelectrica, unde fostul ministru este acuzat de subminarea economiei nationale. De mentionat ca, in primul dosar, procurorii de caz au decis neinceperea urmaririi penale a lui Seres, solutia fiind respinsa de seful DNA, Daniel Morar. Ministrul muncii, liberalul Paul Pacuraru, este cercetat de DNA sub acuzatia de luare de mita in urma interceptarii unei convorbiri cu liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega, in care ii cerea acestuia sa intervina pe langa conducerea SNLO pentru a facilita obtinerea unui contract de catre firma condusa de fiul sau.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.