Raportul Comisiei Europene pe justitie dat publicitatii ieri, nu sanctioneaza concret Romania, insa "trage de urechi" Parlamentul, CCR si CSM pentru rezultatele nesatisfacatoare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, iar concluziile europenilor au starnit o serie de reactii in randul opiniei publice romane.

Lupta impotriva coruptiei din Romania este puternic politizata, condamnarile la nivel inalt lipsesc, parlamentul nu dovedeste o vointa politica reala in a combate acest flagel, in timp ce instantele superioare ale Justitiei iau decizii contradictorii, care creeaza incertitudini in aplicarea legii. Acestea sunt cele mai aspre critici ale Raportului de monitorizare a reformei in Justitia din Romania, dat publicitatii de Comisia Europeana (CE), observa EVZ.

"Situatia din Romania ofera o imagine amestecata" este una dintre formulele care descrie situatia din tara noastra, in raportul politic care a stat la baza raportului final. "Elementele fundamentale ale sistemului functioneaza, dar bazele sunt inca fragile", a explicat purtatorul de cuvant al Comisiei, Johannes Laitenberger intr-o conferinta de presa, transmisa in direct de Realitatea TV.

"Angajamentul fata de reforma institutiilor si organismelor din Romania este inegala. Desi s-au inregistrat progrese in reforma judiciara, trebuie sa se arate dovada ca exista sanctiuni", a comentat Laitenberger.

Guvernul roman si-a intensificat eforturile si a reusit sa continue procesul de reforma in sistemul juridic si institutional pentru combaterea coruptiei, ANI este functionala, iar Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat progrese cu privire la o serie de cazuri la nivel inalt, a enumerat purtatorul de cuvant, cateva dintre progresele constatate in cazul Romaniei, dar a atras atentia ca in ceea ce priveste cazurile la nivel inalt, acestea trebuie duse pana la capat.

Comisia Europeana acuza legislativul de la Bucuresti de „politizarea“ cazurilor de mare coruptie, dar si de lipsa condamnarilor la nivel inalt si cere Parlamentului sa ajunga la "un consens fara echivoc" in acest sens, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Comisia Europeana critica blocarea a zece cazuri de coruptie la nivel inalt, de catre Parlament

Cea mai severa critica din Raportul Comisiei Europene se refera la blocarea a zece dosare in care sunt implicati actuali si fosti ministri, zece cazuri cheie, in care nu s-a inregistrat nici un progres real. Cotidianul reface puzzel-ul coruptiei din Romania si ii identifica pe cei zece, ale caror cazuri au fost blocate de Parlament si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lista neagra a jurnalistilor de la Cotidianul ii nominalizeaza, parafrazand cunoscutul program ‘Zece pentru Romania' , pe: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Codrut Seres, Paul Pacuraru, Nagy Zsolt, Serban Mihailescu, Bela Marko, Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu si George Copos. In acest caz, ei devin insa, "Cei Zece contra Romania", dupa cum subliniaza Cotidianul, in editia de astazi.

Raportul Comisiei Europene atrage atentia asupra faptului ca, din cauza reticentei Parlamentului si a magistratilor de a permite anchetarea acestor cazuri la nivel inalt, „se pierde increderea opiniei publice“.


Romania risca sa suporte sanctiuni financiare similare celor aplicate Bulgariei

Raportul CE este un avertisment serios adresat Romaniei, spune comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban.

In cazul Bulgariei, Comisia Europeana a anuntat ieri, suspendarea unor ajutoare de 500 de milioane de euro si a retras acreditarile de la doua agentii de plati din cauza coruptiei si a gestionarii defectuoase a banilor comunitari.

"Raportul este un semnal extrem de serios cu privire la importanta si necesitatea ca Romania sa intreprinda cat mai urgent reformele necesare menite sa consolideze progresele realizate", a spus comisarul Orban, comentand concluziile publicate de Comisia Europeana privind justitia din Romania.

Premierul Romaniei Calin Popescu-Tariceanu sustine de asemenea o solutie pentru a indrepta partile negative evidentiate in raportul CE si un grad de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati.

"Raportul evidentiaza o serie de evolutii pozitive, progrese care ne arata ca Romania merge inainte pe drumul cel bun, in interiorul Uniunii Europene. Suntem hotarati sa continuam politica de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati. De aceea, am actionat pentru ca Agentia Nationala de Integritate sa isi inceapa activitatea", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, potrivit Realitatea TV.

Urmatorul raport al Comisiei Europene privind starea reformei din justitie va fi dat publicitatii peste sase luni. "Este necesar un angajament neechivoc si reinnoit la toate nivelurile - in intregul spectru politic, in administratie si in randul magistratilor - pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin statul de drept”, arata raportul Comisiei, prin care se mai da astfel, o sansa Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.