“Mondenii”, unul din cele mai urmarite show-uri de pe Prima TV, raman vedetele postului si in noaptea de Revelion. Cei doi scenaristi ai emisiunii povestesc pentru Cotidianul cum se scrie comedie in Romania.

Un bibliotecar si un actor sunt oamenii care pun replici in gura celor patru “Mondeni”. Robert Coravu scrie “scenarii de umor” din anul 2000, iar textele sale se leaga de emisiuni precum “Ciao, Darwin!”, “Geniali”, “Gogomanii”, “Ziua Judecatii”, “Go”, “Masculin sau feminin?” si “Varza TV”. In schimb, colegul sau, Mihai Bendeac, este un actor aflat la prima sa experienta de scenarist.

Ce retete urmeaza un scenariu de comedie? Si cum se schimba ele in functie de public?

Robert Coravu: In primul rand, “Mondenii” nu este un sitcom, ci un sketch comedy show. Intr-un sitcom, personajele in jurul carora se tese povestea nu se schimba - vezi Bundy si ai lui -, in vreme ce in sketch comedy apar mai multe personaje si mai multe “povesti” fara legatura intre ele.

Umorul este universal si are aceleasi reguli si scheme pretutindeni. N-as vorbi de un public, ci de mai multe categorii de public romanesc consumator de umor. Unora le place “Vacanta Mare”, altora “Trasniti in NATO”, “Divertis”, “Mondenii” s.a.m.d.

Mihai Bendeac: Am sa va raspund cat de sincer pot. Absolut tot ce fac o fac din instinct. Sunt convins ca respect, inconstient, anumite reguli, dar mi-e greu sa explic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.