Un grup de lideri europeni au creat in ultima parte a anului 2008, la scurt timp dupa falimentul Lehman Brothers, o comisie secreta insarcinata cu elaborarea unui plan care sa salveze de la destramare zona euro si prin care sa fie evitat default-ul unuia dintre cele 16 state, potrivit WSJ.

"Comisia era atat de secreta incat a fost poreclita «grupul care nu exista»", scrie Wall Street Journal, in urma unei investigatii in timpul careia au fost intervievate zeci de surse oficiale din Uniunea Europeana.

"Conclava", a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum, nu convenise inca o strategie la sfarsitul anului trecut, cand Grecia deja se afla in dificultate si unii analisti incepusera deja sa faca prognoze pesimiste si sa prevesteasca sfarsitul zonei euro, transmite MEDIAFAX.

In martie 2009, Xavier Musca, oficial al Trezoreriei Frantei, se pregatea sa se retraga din functia de presedinte al Comitetului Economic si Financiar, for influent de tehnocrati care administreaza politica economica a UE. Intr-o intalnire cu succesorul sau, austriacul Thomas Wieser, Musca ii preda acestuia portofoliul, explicand detaliile "job-ului". La sfarsitul unei lungi liste de raspunderi si indatoriri, Musca a adaugat ca, "din intamplare, exista un grup care nu exista".

Comisia secreta, coordonata de presedintele Comitetului Economic si Financiar, s-a intalnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare a unei crize nationale in zona euro. Printre membrii grupului se regaseau oficiali din Franta si Germania, oficiali ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si apropiati ai lui Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez care prezideaza grupul ministrilor de finante din zona euro.

"Comisia se intalnea in colturile intunecate ale numeroaselor consilii si summit-uri UE de la Bruxelles, Luxembourg si alte capitale, de multe ori la 6 dimineata, alteori noaptea tarziu. Participantii nu le spuneau nimic colegilor din guvernele si institutiile din care faceau parte, temandu-se ca scurgerile de informatii ar declansa zvonuri si speculatii periculoase pe pietele financiare", scrie WSJ.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Neintelegerile si opiniile divergente din interiorul comisiei au declansat zgomotoasa dezbatere publica din UE care avea sa intarzie pana in ultimul moment reactia blocului european la criza datoriilor de stat din zona euro.

De altfel, grupul secret nu a ajuns niciodata la un raspuns, la o solutie agreata de toti membrii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.