Guvernele europene si Fondul Monetar International (FMI) au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana, relateaza Bloomberg.

Guvernele europene au luat aceasta decizie dupa ce costurile de creditare ale Greciei au crescut la cel mai mare nivel din ultimii 11 ani si au anuntat ca vor acorda Greciei ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe o perioada de trei ani, la o dobanda de circa 5% pe an. Restul de 15 miliarde euro vor veni de la FMI.

Dobanda este sub nivelul din piata, unde randamentul titlurilor grecesti cu scandeta la trei ani a crescut la 6,98% pe an, anunta NewsIn.

"Suma este uriasa
", a apreciat Stephen Jen, director in cadrul BlueGold Capital Management LLP, fost economist la FMI.

In contextul in care euro se confrunta cu cele mai mari presiuni de la aparitia sa, in 1999, guvernele din zona euro au gasit portite in legislatie care sa ii permita sa acorde ajutoare Greciei, masura ce a permis evitarea unui faliment al Atenei si calmarea temerilor referitoare la viabilitatea monedei unice.

Germania a renuntat, de asemenea, la cerinta anterioara, de a impune Greciei dobanzile actuale din piete.

Reactia investitorilor in titluri de stat va hotari daca Grecia va activa sau nu acest pachet de ajutoare, a declarat un oficial al ministerului grec de finante. Ministrul de finante, George Papaconstantinou, a declarat ca guvernul intentioneaza sa continue vanzarile de obligatiuni, inclusiv emisiunea de titluri denominate in dolari, fara sa apeleze la ajutoarele internationale.

Contributia statelor europene ar fi de doua treimi din pachetul final, FMI urmand sa acopere restul, a subliniat comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn. "Nu putem face declaratii in contul FMI, insa stim ca sunt gata sa coopereze si sa contribuie cu o suma substantiala", a spus Rehn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.