Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana, care se vor reuni joi la Bruxelles, vor sa ceara tarilor din grupul G20 sa introduca "sanctiuni la nivel national" pentru a obliga bancile sa-si schimbe politica privind bonusurile acordate.
UE vrea ca G20 sa prevada sanctiuni "la nivel national" pentru bonusurile acordate bancherilor, se arata intr-un proiect obtinut de AFP si citat de NewsIn.

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana, care se vor reuni joi la Bruxelles, vor sa ceara tarilor din grupul G20 sa introduca "sanctiuni la nivel national" pentru a obliga bancile sa-si schimbe politica privind bonusurile acordate, potrivit unui proiect obtinut miercuri de AFP.

In acest text, UE cere ca primele si bonusurile sa fie calculate, de acum inainte, in functie de "performanta pe termen lung" si nu doar de activitatile speculative pe termen scurt. Comunitatea europeana sugereaza ca "remuneratia variabila" acordata bancherilor, pe langa salariul fix, sa fie "limitata", urmand sa fie calculata prin raport la o anumita parte din veniturile sau beneficiile institutiei financiare, se mai arata in acest document, ce ar putea suferi unele modificari.

Pentru a face credibile aceste noi mecanisme, sefii de state si de guverne din UE vor ca "tarile din G20 sa cada de acord asupra impunerii unor prevederi cu privire la remuneratiile variabile, pasibile de sanctionare la nivel national", se mai arata in proiect.

Statele UE vor trebui sa convinga Statele Unite, care se arata reticente fata de ideea limitarii bonusurilor bancare, considerate insa de multi drept partial responsabile de criza financiara, care a atins punctul critic in toamna lui 2008.

Pe 11 septembrie, comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes, spunea ca Executivul european va solicita multor banci care se confrunta cu dificultati sa-si schimbe structura bonusurilor inainte sa le aprobe planurile de restructurare.

Liderii din G20, grupul celor mai mari economii, trebuie sa discute problema bonusurilor pe 25 septembrie, la Pittsburgh, in conditiile in care Franta si Germania sunt principalele sustinatoare ale restrictiilor aplicate bonusurilor bancherilor.

Pe 5 septembrie, ministrii de finante ai tarilor din grupul G20, reuniti la Londra, au fost de acord, in principiu, ca bonusurile pentru bancheri sa fie acordate pe termen lung, fara vreun avans in numerar, precum si cu o transparenta mai mare a platilor. In propunerea de proiect convenita la Londra, ministrii au sprijinit aceasta idee a Marii Britanii, ca alternativa la limitarea bonusurilor acordate, asa cum cerusera unele tari.

Proiectul prevede ca bonusurile sa fie acordate mai tarziu, chiar si dupa cinci ani, astfel incat actiunile pe termen lung ale bancherilor sa aiba timp sa se resimta. De asemenea, ministrii au propus introducerea unor clauze care sa permita recuperarera banilor daca deciziile care pareau de bun augur au avut efecte negative in cele din urma. Bonusurile ar urma sa fie primite si sub forma de actiuni, nu in numerar, asa incat personalul sa castige numai daca si companiei ii merge bine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.