In ciuda afirmatiilor sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn potrivit caruia Fondul a cerut mai degraba impozitarea romanilor instariti decat taierea unidirectionala a cheltuielilor de personal si a pensiilor, premierul Emil Boc mentine decizia de scadere cu 25% respectiv 15% a salariilor bugetarilor si a pensiilor.

Prim-ministrul a mai declarat ca varianta propusa de FMI presupunea majorarea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sistemul bugetar cu 20%.

”Fata de aceasta optiune, noi am ales reducerea cheltuielilor bugetare fara cresterea taxelor, pe motivul ca, in acest moment, o impozitare suplimentara a mediului de afaceri nu ar face altceva decat sa compromita soarta relansarii economice a Romaniei. Daca acum am majora taxele, am avea probabil un impact extrem de negativ asupra sanselor de relansare economica”, a spus Premierul, conform NewsIn.

“In perioada de criza nu se majoreaza fiscalitatea – TVA si cota unica.[..] Nu este o placere pentru mine ca prim-ministru sa recurg la aceasta decizie. [..] Insa domnii Tariceanu si Vosganian au oferit in 2007 si 2008 bugetarilor cadouri otravite in materie de pensii si salarii”, a spus Boc.

In ceea ce priveste afirmatiile sefului FMI, potrivit caruia Fondul a propus impozitarea celor bogati, Emil Boc a precizat ca acest lucru oricum va fi realizat prin cele doua masuri deja anuntate: impozitarea suplimentara a celei de-a doua proprietati si reintroducerea accizelor la produsele de lux, scrie Wall-Street.

Boc a mai spus ca prin masurile de austeritate acceptate statul va avea posibilitatea de a plati datoriile catre firme si de a asigura cofinantarea proiectelor UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.