Guvernul va vinde pachete de peste 10% din actiunile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, astfel ca statul va incasa cateva miliarde de euro din cedarea participatiilor la toate companiile despre care se discuta, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"In cazul Hidroelectrica si Nuclearelectrica am agreat ca ne vom uita mai tarziu la procentul exact. Semnificativ inseamna in acest caz cu siguranta mai putin de 50%, pentru ca statul vrea sa pastreze o pondere majoritara, dar cred ca trebuie sa fie undeva mai mult de 10%", a spus Franks, scrie MEDIAFAX.

Potrivit oficialului FMI, decizia de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica a fost luata dupa ce planul de infiintare a celor doi campioni nationali in energie, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat in ultimele luni.

Franks a precizat ca in scrisoarea de la evaluarea precedenta FMI ca a agreat impreuna cu autoritatile sa vina cu un "plan B" in cazul in care strategia privind crearea campionilor nationali va fi blocata.

"Ceea ce am vazut in ultimele luni a fost ca planul A, planul pentru creare a campionilor, a fost blocat, iar acum au fost de acord sa treaca la planul B. O parte din planului B este ca au fost de acord sa privatizeze parti minoritare din Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a spus Franks.

Reprezentantul FMI a aratat ca planul B mai prevede si gruparea anumitor companii, dar la un nivel mai mic decat s-ar fi produs in cazul celor doua companii energetice nationale.

  • Pestele mci inghite pestele cel mare

Electra trebuia sa incorporeze Nuclearelectrica, complexurile Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In Hidroenergetica trebuiau sa fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti, o parte a Companiei Nationale a Huilei si restul activelor hidroenergetice.

In ambele cazuri, proiectele de infiintare pentru cele doua societati au fost blocate in instanta.

Prin scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul s-a mai angajat sa vanda pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%).

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

FMI a finalizat luni prima evaluare din noul acord. Romania a incheiat in martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.