A fost pericol de explozie, joi seară, la Hidroelectrica Porțile de Fier 1 din localitatea Gura Văii, județul Mehedinți, după ce un transformator electric a fost cuprins de flăcări. Mai multe echipaje de pompieri au sosit de urgență pentru a stinge focul. Nu au existat victime, iar sistemul energetic național nu a avut de suferit. Autoritățile au început acum o anchetă.

Alarma s-a dat în jurul orei 20.30, când flăcările înalte de câţiva metri au cuprins transformatorul aferent hidroagregatului numărul 5. Cantitatea considerabilă de ulei care se afla în cuva de retenție a fost și cea care a alimentat vâlvătaia.

La fața locului au ajuns pompierii din Mehedinți cu patru autospeciale de stingere, dar și o ambulanță SMURD. La puțin timp după, au intervenit și alte 5 autospeciale din județele vecine. De teama unei explozii, salvatorii au acţionat iniţial de la distanţă, iar pentru facilitarea intervenţiei au fost oprite centralele adiacente.

„În aproximativ zece minute am ajuns la locul intervenţiei şi am constatat că evenimentul se manifestă cu o flacără violentă şi cu degajări mari de temperatură. După aproximativ o jumătate de oră, incendiul a fost localizat şi lichidat”, Cristian Stanciu, ISU Mehedinți.

Pompierii au acţionat apoi încă două ore pentru a se asigura că incendiul este lichidat. Autoritățile au început cercetările.

„Şi ISU va avea o anchetă proprie şi Inspectoratul Teritorial de Muncă va desfăşura o cercetare şi se vor stabili concluziile, cauzele şi toate celelalte consecinţe care decurg de la acest eveniment. Nu au fost victime. Sistemul energetic national nu a avut de suferit”, Alin Constantin Isuf, prefectul de Mehedinți.

Societatea de servicii hidroenergetice Porţile de Fier a transmis că va începe o evaluare a pagubelor, iar reparațiile vor fi făcute în regim de urgență pentru a reda în exploatare unitatea nr. 5.

„Avem piese de rezervă, avem transformatori de rezervă. Sperăm ca întrerupătorul să fie şi el în regulă. Şi atunci interventia va fi de scurta durata”, Dragoș Nova, manager proiect - Hidroelectrica SH Porțile de Fier, potrivit Observator.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

Amintim că nu este primul incident de acest fel petrecut la Porțile de Fier. În vara anului 2018, un incendiu a cuprins transformatorul de la hidroagregatul nr 4. Atunci, vâlvătaia a fost provocată de o avarie la un dispozitiv de înaltă tensiune.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2024 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.