“In ultimii doi ani, consumatorii romani au trecut de la soc la obisnuinta in privinta crizei. Intre timp au devenit atenti si exigenti cu achizitiile lor, si-au moderat consumul, dar inca mai gasesc bani pentru produsele de baza”, spune Raluca Raschip, Consumer Tracking Director GfK Romania.
Segmentul alimentelor din grupa de baza a fost cel mai putin afectat de scaderea cheltuielilor si s-a diminuat cu 3% in perioada ianuarie - septembrie 2010 fata de aceeasi perioada a anului 2009. Produsele pregatite acasa, care inseamna 22% din valoarea produselor alimentare de baza, reprezinta o buna alternativa pentru a face fata crizei si a sustine consumul. Marcile proprii au inceput sa fie o alternativa la marcile nationale si datorita beneficiilor lor "de baza". Desi ponderea valorii marcilor proprii in total FMCG este una dintre cele mai mici din Europa de Est (5%, fata de 18%), evolutia a fost accelerata in cursul anului 2010 de la 4% in luna ianuarie 2010 la aproape 7% in septembrie.
Dimpotriva, produsele neesentiale non-alimentare au inregistrat cea mai mare scadere valorica (cu mai mult de -9%), principalul motiv fiind o frecventa de cumparare mai mica. Cu toate acestea, in aceasta categorie se remarca a preferinta pentru ambalaje mai mari (upsizing), ca masura de a economisi bani.
Exista, de asemenea unele diferente pe categorii: in timp ce in segmentul produselor alimentare marcile proprii s-au dezvoltat deoarece au fost cumparate mai des, pentru produsele non-alimentare au fost atrasi mai multi consumatori. Smantana, ketchup-ul si prosoapele de bucatarie sunt unele dintre categoriile cu cea mai mare crestere in cota marcilor proprii. Crescand, in principal, prin accesibilitatea lor, este posibil sa fie nu numai o optiune pentru cumparatori atunci cand decid in interiorul unei categorii, ci, de asemenea, o ancora puternica pentru un retailer in incercarea sa de a loializa si mari franciza. Urmand tendinta regiunii, magazinele de tip discounter au reprezentat formatul castigator in perioada de criza, dar cota acestora in Romania (10%) este mai mica decat nivelul mediu din Europa de Est, de 17%.
O privire asupra structurii outlet-urilor din Romania in ultimii ani arata o dezvoltare extrem de dinamica a comertului modern de la 33% in 2006 la 45% cota de piata in 2010. Principalul motor a fost expansiunea hypermarket-urilor si a magazinelor de tip discounter, in detrimentul supermarketurilor si al magazinelor alimentare mici.Altex oferă clienților toți banii înapoi pe vouchere la toate...
Pe de alta parte, piata romaneasca de retail este inca foarte fragmentata, cu top 5 retaileri care acopera doar 22% din FMCG, comparativ cu 70% in Slovacia. „Exista inca loc pentru noii veniti, in timp ce concurenta se va intensifica in urmatorii ani”, adauga Raluca Raschip.
Studiul are la baza informatii obtinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 categorii de bunuri de larg consum prin intermediul cercetarii de tip Panel de Consumatori a GfK Romania, pe un esantion de 2,200 gospodarii, reprezentativ la nivel national.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Interviu cu Marian Ion, CEO ING Hubs, IT-ist de pe vremea când a apărut...
Sursa: wall-street.ro