Cresterea TVA la 24% ar transmite aritmetic un avans de circa 3,9 procente asupra inflatiei, si chiar daca BNR nu-si modifica tinta, prognoza urca la 8%, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Fara sa modificam tinta de inflatie (de 3,5 plus sau minus 1%-n.r.) pe 2010, avem o proiectie in care trebuie sa ne incadram, insa nu este proiectia noastra finala pentru acest an. Proiectia finala o vom da probabil publicitatii la inceputul lunii august", a spus Isarescu, relateaza NewsIn.

"In mod categoric, cifra de inflatie pe finalul anului s-ar putea sa fie mai mica decat cea inscrisa in documentul cu Fondul", a mai spus Isarescu. El sustine ca cresterea preturilor ca urmare a majorarii TVA la 24% va avea loc treptat.

"O astfel de crestere, transmisa integral, ar produce o crestere de circa 4,2 procente. Insa, in cosul de consum exista produse cu TVA 9% si exista si produse cu TVA zero - ponderea fiind de cam 4% din IPC. Dintr-un calcul aritmetic, tinand cont si de aceste doua elemente, majorarea ar fi cu transmitere integrala de 3,9%", a mai spus Isarescu.

Deocamdata, majorarea TVA nu a fost adoptata integral de piata.

"Explicatia este un deficit substantial de cerere, o parte a agentilor economici nu au procedat la o transmitere integrala," a afirmat Isarescu. "Bineinteles, din practica internatioanla, aceasta trecere se poate realiza si pe o perioada mai indelungata, de cateva luni", a mai spus acesta.

  • Incredere in moneda nationala

Potrivit Wall-Street, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca isi va pastra veniturile in moneda nationala si ca are incredere in leu, chiar daca din declaratia sa de avere rezulta ca structura depozitelor sale personale prezinta o expunere majoritara pe valuta.

"Cand evolutiile pietei valutare au reinflamat pasiunile, vrem sa transmitem un semnal de incredere...Am incredere in leu", a spus Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.