In medie, pentru o gigacalorie consumata in Romania pretul este cu 18% mai mare comparativ cu cel din alte state europene, in principal datorita operatiunilor ineficiente. Acest lucru genereaza o povara in plus pentru bugetele locale si de stat care subventioneaza preturile pentru menajele din Romania, in timp ce industria sufera de costuri de productie foarte mari, arata un studiu realizat de A.T Kearney.
Daca in mod normal ne-am astepta ca pretul/gigacalorie sa fie mai ridicat in state precum Germania sau spatiul Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg) iata ca lucrurile nu stau chiar asa. La un produs intern brut (PIB) pe locuitor de 6.334 euro, pretul gigacaloriei este de 60 euro in Romania, la fel de mult ca in Germania unde PIB/locuitor este de circa 5 ori mai mare (30.428 euro). Si ca sa ne dam seama si mai bine de cat de mult platim pe caldura, trebuie doar sa spune ca la in spatiul Benelux gigacaloria costa doar 36 euro in timp ce PIB/locuitor este unul dintre cele mai ridicate din intreaga Europa, 48.261 euro. Dar de ce se intampla asta?

Iata care sunt cauzele pentru care pretul gigacaloriei din Romania este unul dintre cele mai ridicate din intreaga Europa:

  • Energie poluanta. O mare problema a gigacaloriei romanesti este faptul ca aceasta este obtinuta preponderent din surse foarte poluante, precum carbunele. In Romania 41% din caldura livrata este produsa din carbune si produse derivate, 48% din gaze naturale si 11% din petrol si produse petroliere. Astfel, la fiecare megajoule produs in Romania se emana 89g de dioxid de carbon, in timp ce vecinii unguri emana doar 68g dioxid de carbon la fiecare megajoule produs. Pentru a diminua gradul de poluare companiile de termoficare ar putea sa foloseasca si energia electrica, eoliana sau chiar pe cea produsa in plus in industrie, se arata in studiu.

  • Infrastructura suboptima. O noua modalitate de incalzirea a locuintelor, mult mai eficienta deoarece se pierde mai putina caldura, este cea prin podea. Din pacate, comparativ cu alte tari europene, suprafata de podea incalzita per km de conducta de termoficare din Romania este sub media europeana. Daca in Romania avem numai 9.132 mp podea incalzita pe km de conducta de termoficare, in Ungaria de exemplu, exista 12.343 mp podea incalzita/km de conducta de termoficare.

  • Eficienta scazuta. Productivitatea muncii din acest sector in Romania este una dintre cele mai reduse dintre toate tarile analizate in studiu. Astfel, venitul/angajat obtinut de companiile romanesti ce activeaza in termoficare este de 62 euro, pe cand in Ungaria acest venit este de 157 euro/anajat, iar in Germania de 400 euro.

  • Poavara pentru bugetele publice. Restructurarile operationale ar putea duce la scaderea productiei, a transportului, a distributiei si a costurilor de productie, pentru ca in final sa micsoreze subventiile acordate menajelor care reprezeinta o adevarata povara pentru bugetele locale si cele de stat.


Pe langa aceste cauze ar mai fi de mentionat si faptul ca doar 5 din cele 16 companii de termoficare analizate de A.T. Kearney sunt profitabile, mai precis Dalkia Termo Prahova, Radet Constanta, RA Termoficare Cluj, Energie Termica Sibiu si Nuonsib Sibiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.