Semnalele potrivit carora tara noastra ar putea fi urmatoarea victima a crizei financiare globale, dupa Islanda, Ucraina si Ungaria, s-au intensificat in presa occidentala, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a revizuit in sens negativ ratingurile Romaniei.

Autoritatile romane, aflate in plina campanie electorala, par sa ignore riscurile externe si nu stabilesc un plan anticriza, ceea ce-i ingrijoreaza pe economisti.

Romania, urmatoarea victima a crizei? Spune-ti parerea pe forum!

Unele dintre cele mai importante publicatii din lume, precum International Herald Tribune, Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Welt Online, Financial Times Deutschland sau Die Presse anticipeaza impactul negativ al turbulentelor financiare globale asupra Romaniei si a tarilor din regiune (Bulgaria, Letonia, Estonia, Serbia si Ungaria).

Potrivit unei analize a publicatiei geopolitice Stratfor, pietele europene aflate in ascensiune, printre care si Romania, reprezinta "vreascurile uscate pentru un incendiu financiar global". Sursa citata mai arata ca, desi "fundamentele Romaniei arata mai bine ca acelea ale Ungariei", aceasta nu inseamna ca tara noastra nu are probleme.

Aprecierile analistilor externi, potrivit carora Romania ar putea fi prinsa in curand in ghearele suferindului balaur financiar global, se bazeaza pe vulnerabilitatile tarii – inflatia, deficitul de cont curent ridicat, deprecierea monetara si leul atacat de speculatori, mai scrie Romania Libera. Acesti speculatori sunt in fapt fonduri mari de investitii care vaneaza monedele slabe din lume, ajutand la prabusirea lor, pentru a le cumpara din nou atunci cand se ieftinesc si pentru a avea astfel profituri consistente.




"Romania nu are nevoie, potrivit calculelor BNR, de un imprumut de la FMI si nu exista probleme de finantare", a declarat viceguvernatorul Bancii Centrale, Cristian Popa. Desi a negat, la randul sau, existenta negocierilor pentru acordarea unui sprijin financiar, FMI a anuntat insa ca pastreaza "dialogul strans" cu autoritatile romane in legatura cu politicile economice, sugerand astfel ca ar putea aparea probleme economice serioase.

In timp ce autoritatile dezmint existenta unor probleme de finantare care ar necesita un imprumut de la FMI, ignorand semnalele date de mediul local de afaceri (somaj temporar, intreruperi ale activitatii s.a.) si de mass-media, economistii romani recomanda elaborarea neintarziata a unui plan anticriza, avertizeaza Romania Libera.





Potrivit Romania Libera, surse din partidul de guvernamant, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, cred ca Romania are nevoie urgenta de un plan anticriza, deoarece va intra in recesiune in 2009. Atunci se vor inregistra "socuri adverse puternice", care vor duce la scaderea consumului si la disparitia locurilor de munca.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.