Confruntate cu probleme economice, cele doua state au fost nevoite sa ceara sprijinul Fondului Monetar International pentru a face fata unei crizei financiare severe. Ungaria, Ucraina sau Islanda sunt doar cateva state care imprumuta bani de la FMI, insa lista ar mai putea cuprinde tari ca Pakistan sau Belarus.

Fondul Monetar International a anuntat ca doua state noi, Ungaria si Ucraina, vor imprumuta fonduri importante pentru contracararea efectelor negative ale crizei economice mondiale. Ucraina va imprumuta 16,5 miliarde de dolari, iar Ungaria va primi un pachet financiar “substantial”, a anuntat presedintele FMI, Dominique Strass-Kahn.

Cele doua state europene urmeaza exemplul Islandei, care a anuntat inca de vineri ca va primi de la organizatia financiara internationala un imprumut de peste doua miliarde de dolari. Nu doar statele europene fac insa coada la FMI. Recent, Pakistanul si-a exprimat dorinta de a imprumuta bani pentru a face fata crizei de lichiditati.

Organizatia mondiala a anuntat ca poate imprumuta pana la 200 de miliarde de dolari tarilor membre FMI, ce au nevoie de bani pentru contracararea efectelor crizei.

Organizatia, ingrijorata de criza politica

Suma de 16,6 miliarde de dolari acordata Kievului reprezinta unul dintre cele mai importante imprumuturi luate vreodata de la FMI. “Fondul Monetar International se misca foarte rapid pentru a ajuta Ucraina, iar acest program se concentreaza pe masurile esentiale ce trebuie luate din timp pentru a mentine increderea si stabilitatea economica si financiara”, a anuntat Dominique Strass-Kahn.

Ucraina a decis deja stoparea retragerilor banilor din banci, inainte de termen, incercand astfel sa evite falimentul acestora. Banca Centrala a garantat insa depunerile populatiei din majoritatea bancilor, iar piata financiara a pierdut anul acesta peste 70% din valoarea de anul trecut.

Fosta republica sovietica pierde bani si din regresul nivelului exportului de otel, din cauza scaderii cererii pe piata mondiala.

In prezent, guvernul foloseste rezervele sale pentru pastrarea valorii monedei nationale, grivna, insa acest lucru adanceste si mai mult deficitul bugetar.

Criza politica interna din Ucraina reprezinta unul dintre factorii “de stres” pentru organizatia mondiala. Analistii considera ca razboiul politic dintre presedintele Victor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko exacerbeaza problemele economice ale tarii.

Ungaria se lupta cu deficitul

Budapesta va primi “un pachet financiar substantial”, dupa cum anunta presedintele FMI. Banii vor veni in cea mai mare parte de la contributorii europeni ai Fondului, dar si de la parteneri externi. Totusi, imprumutul va fi acordat abia dupa semnarea unei “intelegeri asupra unui set de masuri” pe care trebuie sa le ia guvernul maghiar. Masurile trebuie sa limiteze cheltuielile guvernamentale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.