Intrarile de investitii straine directe de anul acesta vor depasi trei miliarde de euro

O companie precum Petrom se vinde o singura data. Banii obtinuti de stat sunt insa suficienti pentru a face ca incasarile bugetare si investitiile straine directe din anul respectiv sa arate mai bine decat oricand. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si-a revizuit estimarile privind evolutia investitiilor straine in 2004, anuntand ca valoarea de trei miliarde de euro ar putea fi depasita.

Motivul: pana la finele anului, pot intra 1,5 miliarde de euro din privatizarea Petrom, suma care ar dubla valoarea investitiilor acumulate in primele noua luni, dar si nivelul total de anul acesta comparativ cu cel din 2003. Pana la 30 septembrie, fluxul investiilor straine directe a atins valoarea de 1.639 milioane de euro, mai mult decat in intregul an 2003, cand in tara au intrat 1.627 milioane de euro.

Cresterea pe noua luni, fata de perioada similara de anul trecut, este de aproximativ 40%. Cea mai mare contributie la cifra record a investitiilor straine directe de anul acesta au avut-o marile privatizari. In afara banilor pentru Petrom care vor veni in perioada urmatoare, cele 25% plus doua actiuni ale celei mai mari banci din tara - Banca Comerciala Romana (BCR) - au mai adus 222 milioane de dolari.

Aceste sume reprezinta un sprijin considerabil si pentru finantarea deficitului de cont curent al tarii, ajuns la 2,28 miliarde de euro dupa primele noua luni, in crestere cu 38% fata de perioada similara din 2003. Ingrijorator pentru economie nu este atat deficitul, cat modul in dace el este finantat. In intreaga perioada 1998-2003, acesta a fost acoperit, in medie, doar in proportie de 66,6% prin investitii straine directe.

Prin comparatie, procentele sunt de 196,3% in Slovacia, 83,9% in Bulgaria, 93, 9% in Polonia sau 81% in Croatia. Gratie sumelor intrate din marile privatizari, Romania reuseste abia anul acesta sa recupereze din decalaj. Estimarile Bancii Nationale arata ca, pentru 2004, acoperirea deficitului de cont curent prin investitii straine directe ar putea fi de 75,3%.

Cat timp va mai putea insa economia sa traiasca doar din privatizari, in conditiile in care in curand nu va mai ramane de vandut mare lucru? Pentru anul viitor, ingrijorarile nu sunt foarte mari. Potrivit ARIS, aprobarea recenta a legilor privind privatizarea celor doua societati Electrica (Dobrogea si Banat) si a distributiilor de gaze (Distrigaz Sud si Distrigaz Nord) garanteaza pentru 2005 inca o transa de investitii straine directe in valoare de circa 700 milioane de euro.

Cand totusi se vor termina de vandut si distributiile de energie, si cele de gaze, si restul companiilor ramase in proprietatea statului, vor exista, bineinteles, investitii facute in continuare, dupa privatizare, de noii proprietari, dar economia va trebui sa se bazeze, in principal, pe investitii tip greenfield. Treptat, acestea incep sa se inmulteasca. Dintre cele deschise in 2004, ARIS aminteste Holzindustrie Schweighofer, YKK, Medisystem Hospital si Lek Farmatech, la care s-au adaugat investitii denumite generic brownfield (dezvoltarea unor proiecte deja existente), de tipul Anchor Mall sau Roti Auto SA.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.