Comisia Europeana (CE) este ingrijorata cu privire la rata de absorbtie a fondurilor SAPARD in Romania, a declarat la Bucuresti, seful Unitatii SAPARD din cadrul CE, Kaj Mortensen, cu prilejul celei de-a 10-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare a Programului SAPARD."Ingrijorarile CE sunt legate si de viitor, de modul cum va putea Romania sa absoarba dupa aderare fonduri de 5-6 ori mai mari decat cele din prezent", a avertizat Mortensen.

Birocratia e de vina

Oficialul CE a afirmat ca executivul european recunoaste activitatile si eforturile de anul trecut ale Autoritatii de management si ale Agentiei SAPARD, precum si initiativele politice si legislative care au fost luate si ca la reuniune au fost discutate unde sunt punctele de critice ale sistemului pentru ca se observa dupa efectuarea contractarilor o incetinire drastica a ritmului intrucat sectorul privat are dificultati.

Mortensen a mai spus ca nu numai birocratia este o dificultate, fermierii intampinand, la randul lor, dificultati la obtinerea de credite. "Este foarte important sa vedem foarte curand progrese in implementarea proiectelor", a mai spus responsabilul CE.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Danut Apetrei, a confirmat ca, desi s-a remarcat trendul ascendent al intrarilor de proiecte in sistem, se pune un foarte mare accent pe gradul de absorbtie a fondurilor, in conditiile in care Romania are de consumat in acest an fonduri de 600 de milioane de euro si sunt ingrijorari deosebite referitoare la acest aspect.

CE cauta sa ajute Romania prin realocarea de fonduri pe masura 2.1. (infrastructura), prin primirea acreditarii pentru componentele programului care nu au fost inca acreditate, inclusiv componenta de silvicultura, care este foarte asteptata, a declarat Apetrei.

Posibila dezangajare de fonduri

Oficialul MAPDR a aratat ca numarul de proiecte intrate in sistem este mare insa valorile acestora sunt destul de reduse, ritmul de procesare a proiectelor este destul greoi din cauza procedurii specifice programului SAPARD.

"Elementele impuse de corectitudine si de respectare a procedurii impun acest trend lent, iar daca nu vom consuma aceste sume n-ar fi exclus ca la sfarsitul anului sa avem un risc de dezangajare de fonduri", a atras atentia secretarul de stat in MAPDR.

Acesta a mentionat de asemenea ca a fost trimisa o scrisoare, semnata de ministrul Gheorghe Flutur, catre consiliile locale care au intarzieri majore in derularea proiectelor, in care li se pune clar in vedere ca exista riscul de reziliere. Sunt peste 100 de Consilii locale in care ritmul derularii proiectelor este lent, a spus Apetrei.

Oficialul MAPDR este insa increzator in privinta absorbtiei in acest an, a celor 600 de milioane de euro, avand in vedere o realocare de 169 milioane de euro pe componenta de infrastructura de la alte componente cu grad de absorbtie mai redus, de proiectele pe componenta de dotare a laboratoarelor sanitar veterinare judetene si de acreditarea componentei de silvicultura, autoritatile asteptandu-se la o absorbtie masiva de fonduri in perioada urmatoare.

Proiecte de infrastructura reziliate

Presedintele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Samoila Szabo, a subliniat ca exista multe proiecte de infrastructura relativ intarziate si ca durata de implementare de doi ani a fost depasita in multe cazuri. Szabo a explicat ca Agentia a acordat prelungiri in limite rezonabile tinand cont ca 2005 a fost un an "pacatos" pentru proiecte de infrastructura, dar ca au aparut cazuri in care beneficiarii nu au facut tot ce trebuia pentru implementarea proiectelor. Presedintele APDRP a mentionat ca in ultima perioada au fost reziliate trei proiecte in valoare de aproape un milion de euro fiecare si ca Agentia va repeta aceasta masura acolo unde va constata ca beneficiarii nu rezolva problemele.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.