Scaderea puternica a dobanzilor ii determina pe administratori sa se orienteze spre Bursa unde castigurile sunt mult mai mari. Dar si riscul

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni vor continua sa castige teren in dauna fondurilor de instrumente cu venit fix, care pierd din cauza ca dobanzile bancare au scazut foarte mult.

Tot mai multi investitori se orienteaza catre fondurile cu plasamente la Bursa, in cautare de randamente ridicate, ceea ce i-a determinat pe cei mai multi administratori de fonduri sa-si creasca investitiile in actiuni cotate pe piata de capital.

"In ultima parte a anului trecut, majoritatea administratorilor de fonduri si-au majorat expunerea fata de piata de capital, iar aceasta tendinta se va mentine probabil si in 2006. Majoritatea fondurilor noi lansate pe piata sunt fonduri diversificate sau de actiuni, adica fonduri orientate pe plasamente la Bursa, ceea ce ma face sa cred ca structura pietei fondurilor mutuale va continua sa se modifice", a declarat Doru Tiberiu, directorul general al BCR Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BCR.

La sfarsitul lui 2005, activele fondurilor diversificate si ale celor de actiuni reprezentau circa 55%, fata de doar 35% la inceputul anului. Cresterea s-a produs in dauna fondurilor monetare, care au ajuns la o cota de piata de aproximativ 30%, comparativ cu 57% cat detineau la inceputul lui 2005. La sfarsitul anului trecut numarul de investitori depasea 70.000, in urcare cu aproape 15% fata de decembrie 2004. Valoarea activelor fondurilor mutuale s-a majorat in 2005 cu 65%, apropiindu-se de 90 de milioane de euro, fata de o piata de circa 300 de milioane de euro in 2000.

"Principalul motiv pentru aceasta schimbare in structura pietei il reprezinta interesul investitorilor romani pentru randamente ridicate si nemultumirea provocata de scaderea dobanzilor bancare. In plus, evolutia Bursei din ultimii ani a creat in randul investitorilor perceptia ca riscurile asociate investitiilor pe piata de capital sunt mici", a explicat Tiberiu.

Fondurile de actiuni au obtinut in 2005 un randament mediu de circa 35%, iar unele au oferit investitorilor castiguri de peste 40%, in timp ce performantele fondurilor diversificate s-au situat in jurul nivelului de 30%. Aceste performante sunt mai mici decat cele aduse de investitiile la Bursa, unde cresterea medie a fost de circa 50%, iar o investitie in SIF-uri a adus anul trecut castiguri de 175%, insa sunt net superioare randamentelor din sistemul bancar, unde castigul maxim nu a depasit 15%.

Fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, a avut cel mai mare randament in 2005, circa 55%. La polul opus se afla fondul monetar Simfonia 1, administrat de SG Asset Management, cu o crestere de 5,9%, in conditiile in care inflatia pe anul trecut este estimata la circa 8,5%.

"In mod sigur si in 2006 investitorii vor continua sa se orienteze catre fondurile cu plasamente pe piata de capital si aceasta se datoreaza, in primul rand, evolutiei Bursei de Valori. Aceasta ne-a determinat si pe noi sa iesim pe piata cu un fond diversificat", a declarat Dan Nicu, presedintele SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD-Groupe Societe Generale.

Administratorii estimeaza ca piata fondurilor mutuale va creste cu circa 50%. O evolutie buna a Bursei ar putea determina insa cresteri si mai mari, in timp ce eventuale corectii mai importante pe piata de capital ar putea frana si dezvoltarea fondurilor mutuale.

"Piata fondurilor mutuale depinde foarte mult de Bursa, in timp ce piata monetara si cea a instrumentelor cu venit fix nu au forta de a ajuta fondurile mutuale. Prin urmare, daca Bursa va continua asa cum a inceput anul, bineinteles ca asta se va reflecta si in randamente bune pentru fondurile mutuale ceea ce va conduce la o crestere a activelor. Insa daca vom avea evolutii oscilante sau corectii, fondurile mutuale vor inregistra la randul lor o stagnare", a explicat Florin Dolea, directorul CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a HVB Bank.

Majoritatea administratorilor de fonduri considera insa ca piata de capital are in continuare forta de a sustine cresterea pietei fondurilor mutuale.

" Piata romaneasca de capital este o piata emergenta, care tocmai a intrat, din punctul de vedere al agentiilor de rating, in categoria pietelor cu risc scazut de investitii. Potentialul de crestere al pietei romanesti de capital este mult mai semnificativ decat al pietelor mature, iar aceasta va atrage in continuare bani, atat din partea investitorilor straini, cat si a celor locali", a spus Radu Hanga, directorul BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

"Fondurile de investitii constituie unul dintre canalele prin care banii de pe piata locala, in principal din partea investitorilor mici si pentru care este ineficient sa investeasca direct, se vor orienta catre plasamentele de capital. Ca urmare este de asteptat ca fondurile de actiuni si cele diversificate sa ramana in continuare mai atractive decat cele monetare", a mai aratat Hanga.

Din cele 4 fonduri mutuale lansate anul trecut, 3 sunt fonduri cu plasamente pe piata de capital. Banca Transilvania a lansat anul trecut un fond de actiuni, BT Maxim, si unul diversificat, BT Clasic, iar BCR a lansat fondul de actiuni BCR Expert. Noii jucatori care vor intra pe piata in 2006 vor veni la randul lor cu produse noi, care vor spori oferta de produse de investitii. Printre jucatorii care si-au anuntat intrarea pe piata in 2006 se numara Raiffeisen Bank, Bancpost si Finansbank.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.