Majoritatea managerilor romani estimeaza ca varful crizei nu a fost atins, iar mai mult de 50% vad posibila o noua recesiune in Romania.

Concluziile reies din cel mai recent studiu Roland Berger Strategy Consultants care reflecta modul in care managerii percep criza datoriilor suverane si efectele acesteia asupra accesului la finantare si economiei reale.

Rezultatele studiului din Romania, realizat in zece tari din Europa, sunt prezentate comparativ cu cele din Germania.

Astfel, daca managerii germani tind sa fie mai optimisti, un procentaj de 80% dintre managerii romani intervievati estimeaza ca varful crizei inca nu a fost atins.

In medie, managerii romani tind sa fie mai preocupati de impactul crizei datoriilor publice asupra economiei romanesti si asupra companiilor lor, o majoritate clara a respondentilor romani (54%) vad posibila, si chiar probabila, o noua recesiune in Romania. Prin comparatie, 70% dintre managerii germani nu percep un astfel de risc.

Previziuni pentru zona Euro: 2012 ramane in ceata, 2013 aduce soare puternic

Se prevede asadar o inrautatire a situatiei actuale si o reducere a activitatii economice, mai ales in ceea ce priveste restrangerea creditarii si reducerea exporturilor intra-europene. In Romania in mod special, teama cresterii somajului este mare.

In ciuda valului general de incertitudine insa, peste 60% dintre cei chestionati in ambele tari asteapta cresteri de peste 10% pentru propriile companii, mult mai mult asadar decat pentru cele doua economii in intregul lor.

De asemenea, spre deosebire de managerii germani, majoritatea celor romani considera ca Grecia va parasi zona euro, insa nu exista o teama generalizata de destramare a monedei unice.

Cand vine vorba de gestionarea riscului, desi riscurile legate de pretul materiilor prime sunt considerate ca fiind deosebit de importante, riscul valutar este totusi vazut ca avand impact pe o scara mai larga.

In Romania, situatia s-a inversat fata de 2011, in conditiile in care riscul legat de materiile prime s-a mentinut stabil, in timp ce riscul legat de cursul de schimb a crescut semnificativ in importanta (78% in 2012 fata de 48% in 2011). Aceasta preocupare se explica in principal pe fondul recentei devalorizari a monedei nationale, cauzate de criza de incredere indusa de instabilitatea politica interna si impactul crescut al crizei datoriilor publice.

Bloomberg: Leul este moneda cu cea mai proasta performanta din regiune

Studiul a fost efectuat in perioada martie-mai 2012, prin intervievarea top managerilor. In Romania si Germania, a luat parte la sondaj conducerea a peste 300 de companii din majoritatea sectoarelor economice.

Citeste si:
BERD inrautateste estimarea economica pentru Romania

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.