BERD a inrautatit si asteptarile privind cresterea economiei Romaniei anul urmator, de la 2,6% la 1,8%.

Modificarea estimarii economice aferente anului in curs inverseaza ultima revizuire de catre BERD, din raportul din mai, cand institutia bancara ridicase prognoza pentru Romania de la 0,8% la 1,2%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra crestere robusta in 2012, dupa recuperarea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD, potrivit MEDIAFAX.

In regiunea in care opereaza BERD, cresterea ar urma sa incetineasca de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an si 3,2% in 2013, ca urmare a extinderii catre Est a impactului crizei din zona euro. Banca estimeaza un avans al regiunii de 0,7% in acest an si de 1,7% anul urmator. Precedenta prognoza a BERD, din mai, indica o crestere de 1% pentru anul in curs si de 2,4% pentru anul urmator.

Trei dintre statele din regiune in care opereaza BERD vor inregistra contractie in acest an - Slovenia, 2%, Ungaria, 1,3%, si Croatia, 1,2%. Pentru Polonia, BERD a imbunatatit usor estimarea de crestere economica, de la 2,7% la 2,9%, in timp ce pentru Bulgaria a mentinut-o la 1,2%.

Rusia va inregistra in acest an o crestere de 3,1%, fata de estimarea anterioara de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime. Turcia va inregistra o incetinire semnificativa, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, motivele fiind declinul cererii interne si impactul crizei din zona euro. BERD a urcat, insa, usor prognoza de crestere pentru Turcia, de la 2,5% in mai la 2,7%.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.