Specialistii in resurse umane umane, romanii care lucreaza in strainatate si reprezentantii firmelor care ofera cursuri de limbi straine prezinta, pentru Wall-Street.ro, cativa pasi pe care trebuie sa-si urmeze angajatii care isi doresc sa obtina un job in afara Romaniei.

Mihnea Gheorghiu, 25 de ani, este, din ianuarie 2010 copywriter la agentia Young & Rubicam (New York), dupa ce, la 18 ani si jumatate lucra in Romania, in grupul de comunicare Leo Burnett.

“Am crescut respectand o gramada de agentii din afara si nu intelegeam cum de aia reusesc sa scoata toate reclamele alea tari care ne erau mereu date ca exemplu. Deci m-au facut curios: ce au aia si n-avem noi, ce potiune magica beau ei si noi nu o putem avea”, povesteste Gheorgiu, conform Wall-Street.

A plecat din Romania “cu trenul de ora 2”. Destinatia sa: Miami Ad School, una din cele mai renumite scoli de reclama din lume. Vreme de un an a studiat la Germania, la Hamburg, iar apoi a facut diverse stagii de practica la Paris, Londra si New York.

Ajuns la New York, a trecut prin biroul Young & Rubicam, iar cei de acolo i-au spus ca dupa ce isi termina studiile, are un job asigurat.

A absolvit, insa a venit criza, iar agentia din New York a sistat angajarile. A urmat o perioada de munca in Romania, Spania si Toronto. S-a reintors la New York in toamna lui 2009, cand cei de la Young & Rubicam au revenit cu o oferta de job.

Ce a invatat de cand s-a angajat in New York?

“Work hard and be nice to people (Lucreaza din greu si comportate frumos cu oamenii – n.red.)! Si ca e mai ok sa-ti ocupi timpul gandindu-te la cum sa faci ceva sa mearga decat sa ti-l ocupi fiind frustrat. E usor de zis si mai greu de facut dar hop-hop, in fiecare zi cate putin, ajungem si-acolo”, subliniaza Gheorghiu.

  • A mai invatat ca americanii gandesc bugetele in cu totul alte cifre decat o fac romanii.
Cunostintele de limba engleza sunt imperative

  • Cunoasterea limbii tarii in care candidatul doreste sa munceasca este esentiala. Totodata, indiferent care este destinatia aleasa este necesar si ca aplicantul sa poata comunica foarte bine in limba engleza, cea mai vorbita limba din intreaga lume.

Este mai mult decat indicat pentru un roman care intentioneaza sa lucreze in strainatate sa faca anumite cursuri profesioniste de limba straina, in special de limba engleza. Nivelul minim necesar pentru a fi stapanit pentru ca persoana sa se bucure de succes in noua slujba din strainatate depinde de mai multi factori, cum ar nationalitatea colegilor si a clientilor, tipul de job sau daca trebuie sa faca doar anumite operatiuni care necesita cunoasterea limbii straine”, apreciaza Mihai Ganj, directorul International House Bucuresti (IHB), institutie educationala care ofera cursuri de limba engleza pentru afaceri.
Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

CIteste integral sfaturile despre cum trebuie sa te pregatesti pentru un job in strainatate pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.