Ministrul economiei Adriean Videanu a a anuntat ca livrarile de gaze din Rusia prin Ucraina, pe la Mediesu Aurit au fost sistate miercuri la ora 8.53. Practic, in acest moment, Romania nu mai primeste gaz din partea Rusiei.

Potrivit Realitatea, prin punctul Mediesu Aurit intrau circa 2,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Marti fusese sistata livrarea si prin punctul Isaccea 2.

Cat rezistam fara gaz rusesc? Spune-ti parerea pe forum!

Ministrul Economiei a dat asigurari ca Romania are destule rezerve pentru a trece cu bine de aceasta iarna. "Avem stocuri care ajung pentru 10-12 zile, dar vor fi completate. (...) Incepand de aseara, se fac livrari de combustibili catre CET-uri".

Videanu a mai spus ca necesarul de pacura si carbune CET-urilor va fi asigurat de Petrom si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). "Am gasit solutia cu Petrom si SNLO. Unele CET-uri mai aveau stocuri de pacura si carbune doar pentru cateva zile, au fost mai lenese. Le vom asigura necesarul de pacura si carbune, nu este nicio problema la niciuna", a declarat pentru NewsIn ministrul Adriean Videanu. Potrivit acestuia, stocurile sunt suficiente pentru a trece peste aceasta iarna.

In prezent, 23 de CET-uri se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, iar Ministerul Economiei are in administrare 16 CET-uri, a mai spus Videanu.

De asemenea, directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca a transmis Ministerului Economiei date despre stocurile companiei. "Avem logistica, rezervele si capacitatea de a produce cantitatea de carbune energetic inferior necesar Romaniei, pentru a traversa criza energetica", a precizat Eugen Davidoiu.

Si compania Petrom este pregatita sa furnizeze, contra cost, aproximativ 70-75 kilotone de pacura pentru CET-uri, pana la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit reprezentantilor companiei.

Intrunit de urgenta, comandamentul Termoelectrica a stabilit modul in care vor functiona CET-urile, ca sa faca fata crizei de gaze. S-a decis si ca ministerele sa propuna propriile reduceri, in ceea ce priveste marile centrale aflate in subordinea lor.

Potrivit reprezentantului Transelectrica Octavian Lohan "masurile se iau in asa fel incat populatia sa nu fie afectata nici pe partea de alimentare cu gaz metan, nici pe partea de alimentare termica".

Directorul Romgaz: Romania are suficiente gaze naturale pentru inca 100 de zile


Rusia si Ucraina se acuza reciproc

Rusia a incetat astazi complet tranzitul de gaz destinat pentru toata Europa, de pe teritoriul ucrainean, potrivit purtatorului de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz, citat de NewsIn. La ora 7.44 (ora Ucrainei si a Romaniei), "Rusia a incetat complet tranzitul de gaz prin Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski. "Rusia a lasat Europa fara gaz", a adaugat Zemlianski.

In replica, vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev, a declarat ca singurul vinovat de actuala criza este Kievul, care a inchis cel de-al patrulea gazoduct de tranzit al gazelor rusesti catre Europa. "Noaptea trecuta, Ucraina a inchis toate gazoductele spre Europa", a afirmat Medvedev, adugand ca pentru situatia din Europa, singurul responsabil este Kievul.

Pana in prezent, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia anuntasera ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate. Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania.

Romania inregistrase ieri o scadere cu 75% a volumului de gaz livrat de Rusia.


REALITATEA.NET - Importul de gaze pe la Mediesu Aurit a fost oprit


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.