Cinci cutremure au avut loc în România, luni dimineață, după tragedia care s-a produs în Turcia. Cutremurele au avut loc în mai puțin de două ore, fiind slab resimțite.

Cinci cutremure în România, în doar două ore

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat primul cutremur, care a fost și cel mai puternic. Seismul a avut o magnitudine de 4,5 și s-a produs la ora 3.26. Al doilea cutremur a avut o magnitudine de 2,6 și s-a produs la ora 4.09, iar al treilea a avut magnitudinea de 2,9 și s-a înregistrat la ora 4.13. Al patrulea cutremur a raportat o magnitudine de 2,7 la ora 5.01, iar ultimul cutremur, cu magnitudinea de 2,0, s-a produs la ora 05:26.

Cutremurele care au fost înregistrate luni au avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri. Tot luni dimineața, un cutremur mult mai puternic a avut loc în Turcia. Seismul a avut magnitudinea de 7,8 și a fost resimțit în Turcia și Siria, dar și în alte regiuni. Autoritățile estimează că cel puțin 200 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, iar zeci de clădiri s-au ruinat.

Ultimul cutremur din România a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie cu magnitudinea de 3,6 în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Cel mai puternic cutremur din România în ultimii ani

La datat de 3 noiembrie 2022, România a fost surprinsă de un cutremur destul de puternic. Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul care a avut loc în dimineața zilei de 3 noiembrie inițial a înregistrat o magnitudine de 5,5, după care specialiștii au revizuit intensitatea lui la 5,2. Cutremurul a avut loc în jurul orei 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău, însă a fost resimțit în mai multe orașe din țară și nu doar.

Zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrală din România. Anume din acea zonă pornesc majoritatea cutremurelor înregistrate în România.

Citeste si:
Șapte cutremure înregistrate în România în mai puțin de o zi
Șapte cutremure înregistrate...

De ce RO-Alert nu a trimis un mesaj de avertizare la cutremur

Atunci când vine vorba de cutremurele produse în România, oamenii nu sunt avertizați prin mesaje emise de RO-Alert. O mare parte dintre aceștia s-au întrebat de ce în asemenea cazuri nu sunt emise mesaje de avertizare.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce nu se emit mesaje RO-Alert în cazul unui cutremur și cu această ocazie a oferit două motive.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.