Joi dimineața, în România a avut loc un cutremur puternic, care a fost resimțit în mai multe orașe ale țării, dar și în alte țări. De această dată, românii nu au primit mesaje RO-Alert cum se întâmplă de obicei în cazurile extreme. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce românii nu au fost avertizați în acest mod.

Românii nu au primit mesaje RO-Alert la cutremur. Explicația lui Raed Arafat

Românii sunt înștiințați mai mereu de mesajele RO-Alert atunci când condițiile meteorologice nu sunt favorabile, prezența unui urs în zona din apropiere, dispariţia unui copil sau orice caz de urgență. Atunci când vine vorba de cutremurele produse în România, oamenii nu sunt înștiințați prin mesaje de avertizare RO-Alert. O mare parte dintre aceștia s-au întrebat de ce în asemenea cazuri nu sunt emise mesaje de avertizare.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce nu se emit mesaje RO-Alert în cazul unui cutremur și cu această ocazie a oferit două motive. Șeful DSU spune că este greu să fie stabilit dinainte când va avea loc un cutremur și totodată, mesajele RO-Alert în cazul cutremurelor ar crea și mai multă panică în rândul populației.

Retail jobs

"În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift", a explicat medicul Raed Arafat.

În țările în care oamenii primesc astfel de mesaje în cazul cutremurelor se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

Cutremur puternic în România în zona seismică Vrancea

Joi dimineață, România a fost surprinsă de un cutremur destul de puternic. Potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul care a avut loc în această dimineață inițial a înregistrat o magnitudine de 5,5, după care specialiștii au revizuit intensitatea lui. Cutremurul a avut loc în jurul orei 06.50, în zona seismică Vrancea, Buzău, însă a fost resimțit în mai multe orașe din țară și nu doar.

Citeste si:
România va avea două nave pentru pompieri, construite de compania...
România va avea două nave...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.