Parlamentul din Kirgistan a aprobat miercuri preluarea de catre grupul rus Gazprom a companiei nationale de gaze, impovarata de datorii de peste 40 de miliarde de dolari, la pretul de 1 dolar, relateaza RIA Novosti.

Decizia, sustinuta de 78 din cei 120 de parlamentari kirgizi, confera Moscovei controlul total asupra companiei de gaze, in schimbul garantarii livrarilor de energie.

Potrivit acordului, Gazprom va detine controlul asupra conductelor, centralelor de distributie a gazelor si a facilitatilor subterane de stocare. Gazprom s-a angajat sa investeasca 20 de miliarde de ruble (610 milioane dolari) in modernizarea infrastructurii companiei, in urmatorii cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Grupul rus va prelua totodata si datoriile de peste 40 de miliarde de dolari ale companiei de gaze. Statul kirgiz a avut dificultati tot mai mari de continuare a aprovizionarii cu gaze din cauza cresterii datoriilor catre statele vecine Kazahstan si Uzbekistan.

In urma acordului, Gazprom obtine controlul total asupra sectorului gazelor din Kirgistan. Totusi, acordul prevede ca grupul rus poate transporta gaze folosind doar conducte care apartin statului kirgiz.

Guvernul din aceasta tara va putea sa se angaje in mod independent in activitati de transport al gazelor sau sa sustina, in viitor, investitorii in acest sector. De asemenea, statul va avea dreptul sa rascumpere activele de gaze kirgize, in 25 de ani.

In ultimul deceniu Kirgistanul a fost afectat de conflicte politice si doi presedinti au fost inlaturati de la putere de revolte populare.

Kirgistanul, cu o pozitie strategica, la granita cu China, gazduieste o baza militara rusa si una americana. Luna trecuta, Parlamentul kirgiz a cerut armatei americane sa evacueze baza pana in iulie 2014.

Recent, Rusia a convenit extinderea cu 15 ani a contractului de inchiriere a bazei sale militare in aceasta tara, in cadrul unui pachet de masuri care include stergerea unei datorii kirgize de 500 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.