Procuratura din Elvetia a deschis o ancheta impotriva HSBC Holdings in ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani aduse in atentia publica saptamana trecuta si a efectuat perchezitii la birourile diviziei de banking din Geneva ale bancii britanice, relateaza The Wall Street Journal.

Investigatia este condusa de procurorul general Olivier Jornot, potrivit unui comunicat emis miercuri de Procuratura din Geneva.

Saptamana trecuta, un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) a aratat ca HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Dupa publicarea acestor informatii, procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, scrie MEDIAFAX.

Potrivit raportului ICIJ, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc. Dintre acestea, cel mai mare cont, in valoare de 829 de milioane de dolari, era detinut de omul de afaceri de origine romana Marcel Adams si de fiul acestuia, Sylvian Adams, si a fost deschis in numele bancii Summit International, din Barbados, care apartinea tot familiei Adams, potrivit Radio Canada. Marcel Adams, nascut in 1920 in Romania, traieste in Canada si conduce afaceri in domeniul imobiliar.

Jurnalistii de la Rise Project au scris ca fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

In total, banca elvetiana este acuzata ca a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

HSBC a explicat ca divizia din Elvetia nu a fost integrata complet in HSBC dupa preluarea acesteia, in 1999, ceea ce a permis persistenta unor standarde "mult prea scazute". La sfarsitul saptamanii trecute, directorul executiv al HSBC a publicat in mai multe ziare britanice articole prin care isi cerea "cele mai sincere scuze" pentru situatia in care este implicata banca, precizand totodata ca 106 dintre cei 140 de clienti mentionati in fisierele prezentate de ICIJ nu mai au conturi la HSBC in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.