Eustream, operatorul gazoductelor din Slovacia, a propus construirea unei noi conducte pentru transportul gazelor naturale din vestul Europei catre Balcani.

Noul proiect, denumit "Eastring", cu o capacitate anuala de pana la 20 miliarde de metri cubi, ar putea transporta gaze naturale din tarile din vestul Europei catre regiunea balcanica traversand Slovacia, Romania si Bulgaria, a declarat presedintele Eustream, Tomas Maracek intr-un interviu pentru Reuters.

"Ar fi cea mai buna solutie pentru sud-estul Europei, atat din punct de vedere economic, cat si strategic. Proiectul ar costa doar o fractiune din suma estimata pentru proiectul South Stream, ar putea asigura transportul gazelor in ambele directii, oferind regiunii o ruta alternativa si o noua sursa de gaze naturale. In acelasi timp, proiectul va folosi infrastructura existenta din regiune", a spus Maracek.

Seful Eustream a adaugat ca mai multe detalii in privinta noii conducte vor fi facute dezvaluite in urmatoarele saptamani, dupa care proiectul va fi discutat cu autoritatile UE. "Vrem sa fim bine pregatiti pentru discutiile cu autoritatile europene", a spus Maracek. Potrivit Eustream, noua conducta va avea o lungime de 570 de kilometri, costurile fiind estimate la 750 milioane de euro.

Proiectul presupune conectarea gazoductelor din Slovacia la conducta Soyuz din Ucraina, pana la granita cu Romania, pe teritoriul careia va trebui construit un nou segment, care se va lega de o conducta principala din regiunea balcanica situata in apropiere de Marea Neagra. Costurile totale vor depinde de ruta finala, a spus Maracek. Proiectul rival South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, va transporta gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate. Uniunea Europeana se opune construirii South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar ajuta Rusia sa isi consolideze influenta in estul Europei. De altfel, Comisia Europeana a apreciat ca proiectul incalca legislatia UE in domeniul liberei concurente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.